MI6: Gadafi se noću skriva po bolnicama

Način sakrivanja Gadafija i njegovih saradnika natjerao je NATO na promjenu strategije. Ona uključuje angažman helikoptera Apač i naredbu da se ubiju čelnici režima koji se kriju u naseljenim područjima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2011. 15:45h

Britanski obavještajci izvijestili su premijera Dejvida Kamerona da je libijski vođa Moamer Gadafi postao paranoičan, da s prvim sumrakom odlazi u bolnice gdje se skriva već noćima i da zapovjednici njegove vojske ne koriste mobilne telefone i nisu u mogućnosti da koordiniraju akcije, piše britanski Gardian.

Izvještaj obaveštajne službe MI6 natjerao je premijera da autorizuje visokorizičnu eskalaciju napada, koja uključuje angažman helikoptera Apač u Libiji i naredbu da se ubiju čelnici režima koji se kriju u naseljenim područjima.

Gadafijev režim uputio je gotovo očajnički apel za obustavom neprijateljstava, nudeći pregovore s pobunjenicima i obeštećenje žrtava konflikta.

Britanski helikopteri Apač mogu da lete na visini nižoj od 300 metara i navođenim projektilima uništavaju cijeli niz meta, ali vjerovatno će im trebati pomoć sa zemlje, od britanskih specijalaca i pobunjeničkih vođa.

Njihov angažman potreban je zbog Gadafijevog skrivanja po naseljenim područjima, koja nose veliki rizik od civilnih žrtava. Britanski diplomatski izvor objašnjava da je sada pravo vrijeme za intenziviranje napada.

"On se stalno seli s jednog mjesta na drugo, a čini se da je po noći riječ o različitim bolnicama. Mislimo da su i mnogi zapovjednici njegove vojske prestali da koriste mobbilne telefone u strahu od prisluškivanja", rekao je diplomata.

Francuski i britanski helikopteri biće poslati u akciju u Libiji pod zapovjedništvom NATO-a čim budu spremni, potvrdio je u petak u Briselu zapovjednik NATO-ove operacije u Libiji.

Francuski ministar inostarnih poslova Alan Žipe tvrdi da nije riječ o planu ubistva Gadafija. "Ne želimo da ga ubijemo jer mi nismo ubice", rekao je Žipe.

Bonus video: