Libijski pobunjenici su se sukobili s plaćenicima iz Sudana

Komandant pobunjenika na jugoistoku Libije Ahmed Zvaj rekao je da su pobunjenici uništili naoružano vozilo koje je pripadalo snagama plaćenika iz Sudana.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.05.2011. 19:59h

Libijski pobunjenici sukobili su se danas na jugu zemlje sa plaćenicima iz Sudana koji se bore na strani libijskog vođe Moamera Gadafija, rekli su predstavnici pobunjenika.

Komandant pobunjenika na jugoistoku Libije Ahmed Zvaj rekao je da su pobunjenici uništili naoružano vozilo koje je pripadalo snagama plaćenika iz Sudana u sukobima na oko 30 kilometara zapadno od oaze Kufra, blizu granice sa Sudanom.

Pobunjenici su opkolili još šest sudanskih vozila naoružanih teškim oružjem, rekao je Zvaj.

Plaćenici iz Sudana zarobljeni u ranijim sukobima na jugoistoku Libije, rekli su da pripadaju Pokretu za pravdu i jednakost, pobunjeničkoj grupi iz Darfura. Za sada se još ne zna da li su danas zarobljeni Sudanci iz tog pokreta.

Različite pobunjeničke grupe u Sudanu dugo su od Gadafija dobijale pomoć u oružju, vozilima i obuci.

Libijski vođa je pomagao susjedne afričke države, među kojima i Sudan, a finansirao je i tranformaciju Organizacije afričkog jedinstva u Afričku uniju koja je pomogla u smirivanju sukoba na kontinentu, ukazuje AP. Ta organizacija je u februaru osudila napade na civile koji su protestovali u Libiji protiv Gadafijevog režima.

Bonus video: