Al Kaida htjela da otme tanker i digne ga u vazduh u nemuslimanskoj zemlji

Američke obavještajne službe su bile uvjerene da Al Kaida planira napad brodićem punim eksploziva na neki tanker ili naftnu platformu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2011. 18:58h

Teroristička mreža Al Kaida prošlog ljeta je planirala da otme tanker pun nafte i digne ga u vazduh na nemuslimanskoj teritoriji, pokazuju dokumenta zaplijenjena u akciji u Pakistanu, u kojoj je ubijen Osama bin Laden, tvrdi američka vlada.

U dokumentu Federalnog istražnog biroa (FBI) i Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost, u koji je agencija "Asošijeted pres" imala uvid, navodi se da bi cilj takve akcije bio da se pokrene ekonomska kriza na Zapadu.

Ističe se da nije bilo konkretne prijetnje po SAD, kao i da nije poznato da li je Al Kaida nastavila sa tim planovima.

Američke vladine agencije i pored toga su uputile upozorenje naftnim kompanijama.

Kako prenosi agencija AP, Al Kaida je pokušala da dođe do informacija o veličini i konstrukciji tankera, sa namjerom da u njega podmetne eksploziv i aktivira ga.

To ukazuje da je ta teroristička mreža prihvatila praksu somalijskih pirata, koji su malim brodovima napadali i otimali trgovačke brodove duž obala istočne Afrike kako bi za njih tražili otkup.

Američke obavještajne službe su ranije bile uvjerene da Al Kaida planira napad brodićem punim eksploziva na neki tanker ili naftnu platformu.

Zaplijenjena dokumenata pokazuju da su teroristi procijenili da bi im za to trebalo mnogo više eksploziva, odnosno da je lakše ako se eksploziv aktivira na samom tankeru.

Teroristi Al Kaide napali su u jemenskoj luci Aden brod američke mornarice, razarač USS Cole u oktobru 2000. godine, koristeći se čamcem napunjenim eksplozivom.

U tom napadu ubijeno je 17 američkih mornara.

Bonus video: