Obama: Gadafijev odlazak "neizbježan"

"Vrijeme radi protiv Gadafija. On nema kontrolu nad svojom zemljom“, poručio je Obama iz Vašingtona.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2011. 18:53h

Jedino će odlazak Muamera Gadafija sa vlasti donijeti Libiji demokratsku tranziciju, a njegovoj četiri decenije dugoj vladavini otkucava sat, kazao je američki predsjednik Barak Obama.

NATO je saopštio da su njegove snage potopile osam Gadafijevih ratnih brodova, a vojni i diplomatski pritisak raste na libijskog lidera, čiji je odlazak Obama opisao kao "neizbježan", prenijela je agencija Rojters.

"Vrijeme radi protiv Gadafija. On nema kontrolu nad svojom zemljom. Opozicija je organizovala legitimni i pouzdani Privremeni savjet“, poručio je Obama iz Vašingtona.

"Kada Gadafi neizbježno ode ili bude primoran da napusti vlast, okončaće se decenije provokacija, a tranzicija ka demokratskoj Libiji može početi", kazao je Obama, braneći svoju odluku da pokrene vojnu akciju protiv lidera libijske vlade.

Tri mjeseca od početka nemira, pobunjenici kontrolišu istočni dio Libije i manje oblasti na zapadu, ali je došlo do zastoja u sukobima jer su pobunjenici posustali u naporima da dopru do Tripolija.

Obamin komentar ponovio je generalni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen, koji je rekao da su vojni i politički pritisak oslabili Gadafija i eventualno će dovesti do njegovog svrgavanja.

"Obama je i dalje u zabludi", kazao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim.

"On vjeruje u laži koje njegova vlada i mediji šire.. Nije Obama taj koji odlučuje napušta li Muamer Gadafi Libiju ili ne. To je libijski narod".

Tripoli je, međutim, ponovo predložio prekid vatre, poručivši da su snage spremne da se povuku iz gradova ukoliko pobunjenici polože oružje. Pobunjenici su do sada, ipak, odbacili sve predloge, navodeći da ne mogu vjerovati Gadafiju i da insistiraju na njegovom odlasku.

Bonus video: