Zemljotres gurnuo japansku ekonomiju u recesiju

Za finansiranje oporavka japanski parlament je početkom mjeseca odobrio 49 milijardi dolara, a očekuju se dodatna državna izdvajanja.
0 komentar(a)
Japan, Foto: Beta/AP
Japan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.05.2011. 09:26h

Poslije katastrofalnog martovskog zemljotresa, japanska privreda osjetno je pala u prvom kvartalu povlačeći zemlju ponovo u recesiju.Bruto domaći proizvod (BDP) - vrijednost svih proizvoda i usluga u zemlji - pao je za 3,7 odsto na godišnjem nivou u razdoblju januar-mart, saopštila je vlada u Tokiju.Riječ je drugom uzastopnom kvartalu u kome je treća privreda svijeta podbacila. Mada nema opšte prihvaćene odrednice recesije, mnogi ekonomisti je definišu kao dva uzastopna kvartalna pada BDP-a.U Tokiju, analitičari kažu da "nema sumnje" da se recesija vratila. Najnoviji izvještaj uključuje samo 20 dana poslije katastofe, ali posljedice su ogromne i očekuje se da će se iskazati tek u drugom kvartalu.Zemljotres od 9 stepeni i cunami koji je uslijedio usmrtli su više od 24.000 ljudi i zbrisali cijele gradove u najteže pogođenim oblastima.

Šteta je procijenjena na 300 milijardi dolara, što je čini najskupljom prirodnom nesrećom u istoriji.

Japan je poslije četiri mjeseca solidnog ekonomskog rasta ušao u minus u posljednjem kvartalu 2010. godine zbog slabijeg izvoza i domaće potražnje.

Smatralo se da je pogoršanje privremeno.Međutim, Japan sad bilježi uzastopni kvartalni pad, prvi put poslije svjetske finansijske krize.Očekuje se da će japanska ekonomija dodirnuti dno u drugom kvartalu i da će početi ponovo da se uzdiže u trećem tromjesečju, kad rekonstrukcija bude pojačala potražnju kako u privatnom tako i javnom sektoru.Za finansiranje oporavka japanski parlament je početkom mjeseca odobrio 49 milijardi dolara, a očekuju se dodatna državna izdvajanja.Novac će biti upotrebljen za izgradnju novih kuća za više od 100.000 ljudi, raščišćavanje ruševina i podršku preduzćima koja je pogodila katastrofa.

Bonus video: