NAPAD NA NOVINARE?

Tri eksplozije u Tripoliju blizu Gadafijeve rezidencije

"Pukovnik Fiki je najvjerovatnije odgovoran za zločine koji su se dogodili u Zaviji", rekao je izvor u opoziciji, prenosi "Al Arabija".
0 komentar(a)
Libija, Foto: Beta/AP
Libija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.02.2019. 15:01h

Tri jake eksplozije odjeknule su večeras u Tripoliju blizu rezidencije libijskog lidera Moamera Gadafija, prenio je Frans pres sa lica mjesta.Detonacije su se osjetile i u hotelu u kojem se nalaze strani novinari koji izvještavaju o situaciji u Libiji.

Poginuo Gadafijev vojni portparol

Pukovnik Milad Husein al Fiki, libijski vojni portparol, poginuo je u napadu NATO snaga na sjedište obavještajne službe u Tripoliju, javila je televizija "Al Arabija".

"Pukovnik Fiki je najvjerovatnije odgovoran za zločine koji su se dogodili u Zaviji", rekao je izvor u opoziciji, prenosi "Al Arabija".

Libijska državna novinska agencija javila je juče da su u napadima NATO aviona na oblasti Bir al Ganam i al Egila, jugozapadno od Tripolija, poginuli civili, ne navodeći detalje.

Hiljade ljudi izgubilo je život u ustanku protiv Gadafija, koji je na vlasti 41 godinu, dok snage Gadafija i dalje zadržavaju operativne i borbene sposobnosti uprkos napadima NATO snaga.

Od kada je NATO preuzeo komandu nad operacijama izveden je 6.661 let iznad Libije, uključujući 2.608 napada. Uprkos naporima u okviru mandata UN došlo je do zastoja u sukobima između pobunjenika i Gadafijevih snaga na nekoliko frontova.

General Dejvid Ričards, načelnik generalštaba britanske vojske, rekao je juče za "Sandej telegraf", da NATO mora da pojača svoje akcije protiv Gadafija i proširi mete svojih avio-napada.

"Ako želimo da pojačamo pritisak na Gadafijev režim onda moramo ozbiljno da razmotrimo proširenje meta naših napada", rekao je Ričards.

NATO gađao radare u predgrađu Tripolija

NATO je danas ponovo bombardovao istočno predgrađe Tripolija, gdje su uništeni radari, prenijela je zvanična libijska agencija Džana, a navode i stanovnici mjesta Tadžura, koje se nalazi oko 15 kilometara istočno od prijestonice.U Tadžuri je uništen radar koji se nalazio među kućama, naveli su stanovnici, dodajući da su čuli tri glasne eksplozije kao i da se dalje na istok čulo još eksplozija.Zvanična agencija Džana je, pozivajući se na izvore u vojsci, prenijela da su "civilne i vojne lokacije" u oblasti Tadžure bile na meti napada NATO-a.Ta agencija je izvjestila o "ljudskim gubicima i materijalnoj šteti" ne navodeći više podataka.Tadžura se nalazi u istočnom predgrađu Tripolija, a radar i nekoliko vojnih zgrada su skoro svakodnevno na meti napada koalicionih snaga.Međunarodna vojna intervencija u Libiji, u cilju zaštite civila, počela je 19. marta, a NATO je preuzeo komandu nad operacijom 31