NATO ne može da potvrdi smrt civila, ali zato uvijek žale za njima

Libijske vlasti optužile su NATO za ubistvo 11 imama koji su se okupili u Bregi, kako bi se molili za mir.
0 komentar(a)
Libija, Foto: Rojters
Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.05.2011. 12:01h

NATO je saopštio da ne može da potvrdi da su u vazdušnim napadima na istočno-libijski grad Bregu poginuli civili, ali da uvijek žali kada život izgube nevini ljudi.

Libijske vlasti optužile su NATO za ubistvo 11 imama koji su se okupili u Bregi, kako bi se molili za mir.

Porparol libijske vlade Musa Ibrahim je naveo da je 11 imama poginulo dok su spavali u smještaju u Bregi i da je još najmanje 50 ljudi povrijeđeno.

U saopštenju NATO-a se navodi da je pogođena zgrada bila identifikvana kao komandni i kontrolni centar.

NATO je 31. marta preuzeo kontrolu nad vojnom akcijom u Libiji.

Žipe za jačanje vojnog pritiska na Gadafija

Francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe založio se za jačanje vojnog pritiska na režim libijskog vođe Muamera Gadafija, i složio se sa ocjenom da je Gadafi gotov."Želimo da pojačamo vojni pritisak jer s obzirom na ličnost Gadafija on samo to razumije, odnosno silu", rekao je Žipe u intervjuu objavljenom u arapskom dnevniku Al Hajat.Žipe je ocijenio da se u vazdušnim udarima NATO-a u Libiji "u velikoj mjeri štiti civilna populacija". Francuski ministar je takođe rekao da intervencija u Libiji neće trajati mjesecima nego da je to pitanje nedjelja.On je naglasio da uporedo sa vojnim pritiskom, libijski Prelazni nacionalni savjet vodi političku akciju, i da je sve više priznat u svijetu kao nezaobilazan sagovornik.Upitan da li je Gadafi "gotov" Žipe je odgovorio potvrdno."Da potpuno sam u to ubijeđen. Ne može ostati na vlasti neko ko je odgovoran za hiljade žrtava u svom sopstvenom narodu", rekao je Žipe.

Udari na Tripoli

Šest jakih eksplozija čulo se u noći između petka i subote oko Tripolija koji su nadlijetali avioni.

Dvije eksplozije čule su se u petak istočno od glavnog grada Libije, javljaju izvori. Dim je bio vidljiv u daljini, rekli su svjedoci.

U četvrtak u vazdušnim napadima NATO-a pogođena je rezidencija Moamera Gadafija u Tripoliju u kojoj su poginule tri osobe, među kojima dva novinara, a 27 ih je ranjeno, prema službenim podacima vladinih zvaničnika.

NATO je u petak potvrdio da su njihovi udari na snage lojalne pukovniku Gadafiju u posljednja tri dana uzdrmale njihove redove.

Gadafi je kazao da ga bombardovanje NATO-a neće pokolebati, a u kratkoj audio poruci emitovanoj u petak ubrzo pošto je italijanski ministar spoljnih poslova Franko Frattini iznio mogućnost da je libijski vođa ranjen ili u bijegu.

"Kukavičkim krstašima poručujem da živim u palati do koje ne mogu da dođu, gdje ne mogu da me ubiju. Živim u srcima miliona Libijaca", rekao je Gadafi.

SAD: Prelazni nacionalni savjet legitiman

Američka administracija saopštila je da je Prelazni nacionalni savjet, glavni organ pobunjenika u Libiji, legitiman i kredibilan sagovornik, ali nije zvanično priznat kao predstavnik libijskog naroda.

Do odluke SAD došlo je poslije razgovora sa predstavnicima tog Savjeta koji obilaze brojne prijestonice širom svijeta tražeći međunarodno priznanje.

Delegaciju libijskih pobunjenika predvođenu drugim čovjekom Mahmudom Džibrilom u Vašingtonu je primio savjetnik za nacionalnu bezbjednost Tom Donilon.

Tokom razgovora predstavnik američke administracije nije priznao Nacionalni prelazni savjet kao legitimnu vladu Libije, ali je naglasio da je Gadafi izgubio legitimitet za upravljanje zemljom i ponovio poziv američkog predsjednika Baraka Obame da odmah napusti vlast.

Pomoćnik portparola Stejt departmenta Mark Toner rekao je da je Prelazni nacionalni savjet Libije nova organizacija, koja se razvija u sredini gdje četiri decenije vladaju diktatura i tlačenje.

"I dalje procjenjujemo njegove mogućnosti. Priznajemo da je tom Savjetu potrebna velika finansijska pomoć, svjesni smo toga ali priznavanje nije konačno rješenje", rekao je Toner.

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi, takođe će se sastati u Parizu sa Mahmudom Džibrilom, a razgovaraće o sukobima i mogućnostima demokratske tranzicije u Libiji.

Francuska, Italija, Katar i Gambija jedine su zvanično priznale Savjet kao legitimnog predstavnika libijskog naroda.

Bonus video: