VAŠINGTON

Obama traži još dvije godine mandata za šefa FBI-a

Američki predsjednik Barak Obama zatražio je da Kongres odobri dvogodišnje produženje 10-godišnjeg mandata šefa Federalnog istražnog biroa (FBI) Roberta Milera, objavila je Bijela kuća.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2011. 20:15h

Milerov sadašnji mandat ističe 4. septembra.

"Uzimajući u obzir opasnosti koje prijete Sjedinjenim Državama, kao i promjene rukovodstva u drugim agencijama kao što su ministarstvo odbrane i CIA, vjerujem da su kontinuitet i stabilnost u FBI-u ključni u ovome trenutku", rekao je Obama u saopštenju.

Miler je "preobrazio FBI nakon 11. septembra 2001, u nadmoćnu protivterorističku agenciju i pokazao izvanrednu efikasnost u svakodnevnoj zaštiti naše zemlje od tada", dodao je Obama.

Kongres, koji treba da odobri produžetak Milerovog mandata, uveo je 10-godišnje ograničenje mandata za šefa FBI-a, nakon 48-godišnje vladavine Edgara Huvera tom agencijom, od osnivanja 1935. do njegove smrti 1972. Niko od tada nije služio punih 10 godina mandata.

"Kratkoročne izmjene zakona omogućiće da Bob ostane u FBI-a dodatne dvije godine, kako bi predsjednikov protivteroristički tim mogao nastaviti da radi zajedno bez problema. Nema bolje osobe za taj posao od Boba Milera", izjavio je ministar pravosuđa Erik Holder, prenosi CNN.

Predsjedavajući senatskog odbora za pravosuđe, demokrata Patrik Lehi, je podržao zahtjev Bijele kuće.

"Bio sam oduševljen kada me predsjednik Obama obavijestio kako je zamolio Milera da ostane u FBI-u dodatne dvije godine. Cijenim Milerov nastavak služenja narodu i u potpunosti podržavam ovu odluku", rekao je senator Lehi, čiji će se odbor prvi izjasniti o Obaminu zahtjevu.

Preporučujemo za Vas