Deripaska i Putinov zet mete novih američkih sankcija

Novim mjerama je obuhvaćeno 24 ruskih biznismena i političkih zvaničnika i 14 kompanija
1 komentar(a)
Oleg Deripaska, Foto: Reuters
Oleg Deripaska, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2018. 15:21h

Sjedinjene Američke Države su uvele nove sankcije Rusiji i njima je obuhvaćeno 24 ruskih biznismena i političkih zvaničnika i 14 kompanija, prenosi Rojters.

Među sankcionisanima su i poznati tajkun Oleg Deripaska, milijarder Sulejman Kerimov, zatim biznismen Kiril Šamalov, koji je inače i zet ruskog predsjednika Vladimira Putina, biznismeni Igor Rotenberg i Viktor Vekselberg, zatim šef "Gazproma" Aleksej Miler, ministar unutrašnji poslova Rusije Vladimir Kolokolcev, predsjedavajući Komiteta za spoljne poslove ruskog Savjeta federacije Konstantin Kosačev...

Američko ministarstvo finansija je saopštilo da takođe sankcioniše ruske kompanije "Rusal", "Ruska mašina", "Osnovni element", "Renova grupu", "Gaz", "Kuban agro", "Gazprom bušenje" i "Gazprom burenije", prenosi Blic.

Kako podsjeća srpski list, Sulejman Kerimov je prošle godine uhapšen u Francuskoj zbog utaje poreza. Poznat je kao tajkun koji živi na ivici i voli velike žurke. U dva navrata umalo je izgubio svo svoje bogatstvo vrijedno milijarde zbog ekonomskih kriza, ali je nekako uspio da se održi spretnim investicijama.

"Današnje akcije su vrlo pažljivo koordinisane kako unutar vlade tako i sa našim saveznicima. Mi smo u čestoj komunikaciji sa američkim saveznicima, posebno u Evropi i bili smo posvećeni tokom ovog procesa tome da naši ključni saveznici budu svjesni odluka koje donosimo, koji su naši sljedeći koraci, a naravno i preduzimamo korake saradnji sa njima kako bismo vidjeli i ublažili sve neželjene posljedice", rekao je jedan visoki zvaničnik Ministartsva finansija u petak na konferenciji za novinare.

Sankcije slijede američku odluku od 15. marta da sankcionišu 19 osoba i pet entiteta, uključujući i obavještajne službe Rusije, zbog sajber-napada.

Bonus video: