Nakon 52 godine Kubanci će moći da putuju u inostranstvo

Kubanska vlada saopštila je da se razmatra plan na osnovu kojeg će građani, prvi put poslije revolucije iz 1959. godine, moći da odlaze na turistička putovanja u inostranstvo.
0 komentar(a)
Fidel i Raul Kastro, Foto: Beta/AP
Fidel i Raul Kastro, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.05.2011. 07:52h

U saopštenju vlade navodi se da je to samo jedna od 313 reformskih mjera usvojenih prošlog mjeseca na kongresu Komunističke partije Kube.

U protekle 52 godine u inostranstvo su mogli da putuju samo sportisti i državni funkcioneri. Mogućnost da posjete Sovjetski savez imali su radnici-udarnici na osnovu preporuka svojih partijskih organizacija.

Kuba se sprema za velike ekonomske reforme

Kuba je zvanično objavila ono o čemu se govorilo nedjeljama - da legalizuje prodaju nekretnina i automobila i da uvodi i druge velike promjene.

Komunistička partija Kube u novim ekonomskim smjernicama nije, međutim, precizirala kada će Narodna skupština ozakoniti novu strategiju, prenijela je agencija AP. U smjernicama koje su objavljene ukazano je da vlada želi da "uspostavi kupoprodaju kuća" za građane, ali nije pomenuto kako će taj sistem funkcionisati ili kakvi će porezi biti uvedeni.

Smjernicama je predviđena legalizacija prodaje automobila i drugih vozila, ali je jasno stavljeno do znanja da država još nije u poziciji da odobri da većini Kubanaca prodaje nova kola posredstvom državnih preduzeća.

Te izmjene će, ipak, pozdraviti hiljade građana koji žele da zamijene svoje veoma stare automobile. Do sada su samo vozila proizvedena prije revolucije mogla da promijene vlasnika, što znači da je na hiljade "lada" i "moskviča" iz vremena Sovjetskog Saveza, kao i drugih vozila koja su se nekada proizvodila u Istočnom bloku, "zamrznuto" u rukama svojih vlasnika.

Cilj ekonomske reforme je izvlačenje Kube iz duboke fiskalne krize putem uvođenja slobodnog tržišta, uz istovremeno zadržavanje komunističkog sistema, uvedenog revolucijom Fidela Kastra iz 1959. Reforme su odobrene jednoglasno na prošlomjesečnom Kongresu Komunističke partije, ali je završni dokument objavljen tek sada.

Predsjednik Kube Raul Kastro, koji je 2008. preuzeo tu funkciju od svog brata, počeo je sa ograničenim, ali značajnim promjenama ka slobodnom tržištu. Prošle godine je objavio da će Kubancima biti dozvoljeno da vode privatni biznis u 178 odobrenih sektora, da zapošljavaju radnike i iznajmljuju automobile i kuće.

Kastro je, međutim, takođe najavio da će otpustiti pola miliona nepotrebnih službenika u državnom sektoru i upozorio da vlada više ne može da podnese izdvajanja velikih subvencija za radnike u zamjenu za plate koje iznose prosječno 20 dolara mjesečno.

U smjernicama je ukazano da će biti nastavljeno kresanje subvencija kako bi na kraju pomoć dobijali samo oni kojima je najneophodnije, kao što su djeca, bolesni i starije osobe. Sada svi Kubanci dobijaju sledovanje korpe osnovnih proizvoda posredstvom mjesečnih markica. Takođe imaju besplatno obrazovanje i zdravstvenu zaštitu i gotovo besplatno stanovanje, snabdijevanje strujom i grijanjem i prevoz.

Bonus video: