Sirija: Snage bezbjednosti ušle u Homs

Državna televizija je potvrdila izvještaje aktivista i stanovnika Homsa o tome da su vojska i policija tenkovima ušle u grad.
0 komentar(a)
Sirija, Foto: Beta/AP
Sirija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.05.2011. 08:37h

Jedan dječak od 12 godina poginuo je u pucnjavi u sirijskom gradu Homsu, u koji su tenkovima upale snage bezbjednosti, saopštile su grupe za ljudska prava, a državni mediji izveštavaju da je ranjeno nekoliko "naoružanih sabotera".

Prema izveštajima sirijskih medija, uhapšeno je nekoliko ljudi, a zaplijenjene su i veće količine oružja i municije u gradu koji je jedan od centara pobune protiv predsjednika Bašara al-Asada.

Državna televizija je potvrdila izvještaje aktivista i stanovnika Homsa o tome da su vojska i policija tenkovima ušle u grad, u kojem su ranije prekinute linije komunikacije i snabdijevanje električkom energijom.

Operacije sirijske policije protiv antirežimskih demonstranata nastavljaju se i u priobalnom gradu Banias i u Dari, na jugu zemlje, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Državna agencija Sana je izvjestila da je naoružana banda iz zasjede ubila 10 radnika koji su putovali iz Libana u Homs, gdje je dan ranije ubijeno 15 ljudi tokom demontracija.

Prema podacima grupa za zaštitu ljudskih prava, u protestima u Siriji, koji traju od sredine marta, ubijeno je više od 600 ljudi, a oko 8.000 je uhapšeno ili nestalo.

Na stotine uhapssenih u Siriji

Snage bezbjednosti u Siriji idu danas od kuće do kucć i hapse na stotine ljudi, pokušavajući da uguše ustanak protiv režima Bassira Asada, kažu danas borci za ljudska prava u Siriji.Direktor organizacije Sirijska opservatorija za ljudska prava Rami Abdul Rahman rekao je da hapšenja ima u gradovima Homs i Banijas, po predgrađima Damaska i u selima oko južnog grada Dara, gdje su protesti najžešći.Prema Abdul Rahmanovim riječima, hapse se organizatori i učesnici protesta, na kojima se traži odlazak sa vlasti predsjednika Bassira Asada i njegovih saradnika.Asadov režim nastavlja da se razračunava sa demonstrantima uprkos sve žešćim osudama iz inostranstva.Više od 630 civila je poginulo u Siriji tokom demonstracija koje su počele sredinom marta, tvrde borci za ljudska prava.

Bonus video: