SAD zabilježila najveći trgovinski deficit od 2008.

eficit je veći nego što su analitičari očekivali jer je snažno porastao uvoz usluga, a najnovije brojke dolaze u vrijeme pojačanih napora Trampa usmjerenih na smanjenje neravnoteže između američkog uvoza i izvoza
1 komentar(a)
dolar, Foto: Shutterstock
dolar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.04.2018. 11:41h

Trgovinski deficit Sjedinjenih Američkih Država (SAD) porastao je u februaru na 57,6 milijardi dolara, što je najveći mjesečni jaz između izvoza i uvoza robe i usluga od 2008. godine.

Zbog pojačane domaće potražnje, očekuje se da će deficit dodatno porasti, uprkos naporima predsjednika SAD-a Donalda Trampa, prenosi SEEbiz.

Deficit je veći nego što su analitičari očekivali jer je snažno porastao uvoz usluga, a najnovije brojke dolaze u vrijeme pojačanih napora Trampa usmjerenih na smanjenje neravnoteže između američkog uvoza i izvoza.

Prema podacima američkog ministarstva trgovine, uvoz SAD-a iznosio je u februaru 262 milijarde dolara, što je povećanje 1,7 odsto u odnosu na januar, a usljed pojačane potražnje za nizom proizvoda, kao što su civilni avioni, kompjuteri i hrana.

Izvoz je takođe porastao 1,7 odsto, dosegnuvši 204,4 milijarde dolara, a najviše zahvaljujući prodaji nafte i prirodnog gasa te automobila.

SAD su s većinom zemalja zabilježile mjesečni deficit u segmentu trgovanja robom, na koji je Tramp uveliko usmjerio svoju pažnju, a predvodila ih je Kina s 34,7 milijardi dolara. Međutim, jaz s Kinom smanjio se u odnosu na januar 2,3 odsto.

Tramp je ranije poručio da želi da američki deficit s Kinom padne 100 milijardi dolara, dok se procjenjuje da sada na godišnjem nivou iznosi oko 400 milijardi.

Na sve dosadašnje Trampove najave carina na uvoz kineskih proizvoda Kina je uzvraćala istim protivmjerama, a žalila se i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog planova SAD-a oko uvođenja 25 odsto poreza na kineski uvoz vrijedan oko 50 milijardi dolara, za ono što Bijela kuća naziva nepoštenom praksom u području intelektualnog vlasništva.

WTO je u četvrtak proslijedio zahtjev Kine na konSultacije članicama, pokrenuvši raspravu prije nego što se žalba uvrsti u formalni postupak rješavanja sporova.

U četvrtak naveče Tramp je poručio da se razmatra uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz u vrijednosti od 100 milijardi dolara, a Kina je poručila da ne želi trgovinski rat, ali ga se ne boji.

Bonus video: