Postignut dogovor o postavljanju raketa SAD u Rumuniji

Rumunija i Sjedinjenje Američke Države postigle su sporazum o instaliranju NATO odbrambenog raketnog sistema na teritoriji Rumunije.
67 pregleda 0 komentar(a)
Raketni štit u Rumuniji, Foto: Tanjug.rs
Raketni štit u Rumuniji, Foto: Tanjug.rs
Ažurirano: 03.05.2011. 12:34h

"Mi smo odlučili da antiraketni štit bude postavljen u bivšoj vazduhoplovnoj bazi Deveselu, u južnoj Rumuniji", potvrdio je predsjednik Trajan Basesku u televizijskoj izjavi, prenijele su novinske agencije.

Ta baza, koja se nalazi na jugu zemlje prema bugarskoj granici, i dalje će biti pod rumunskom komandom. U njoj će biti u prosjeku stacionirano najmanje 200, a najviše 500 američkih vojnika.

"Ovo je najviši nivo bezbjednosti koji je Rumunija mogla postići", izjavio je predsjednik Basesku i dodao da te rakete nisu usmjerene protiv ciljeva u Rusiji.

Rumunija i SAD su pregovarale više od godinu dana o postavljanju djelova antiraketnog štita na području te balkanske zemlje.

Prema planu predsjednika SAD-a Baraka Obame, odnosno NATO-a, elementi toga sistema odbrane - rakete presrijetači i radari - biće instalirani u još nekoliko zemalja na istoku kontinenta: u Bugarskoj, Turskoj i drugima.

Američki državni podsekretar Helen Taušer, koja je vodila pregovore sa zvaničnicima u Bukureštu, u intervjuu sa agencijom AP izjavila je da će djelovi tog sistema u Rumuniji biti postavljeni do 2015. godine.

Bonus video: