Avganistan: Ubijeni Osamini osvetnici

Avganistanske snage bezbjednosti noćas su ubile i ranile 25 stranih boraca koji su prešli granicu i ušli u zemlju iz Pakistana, saopštio je jedan zvaničnik vlade u Kabulu, ne precizirajući koliko je osoba ubijeno, a koliko povrijeđeno.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2011. 10:45h

Guverner sjeveroistočne pokrajine Nuristan Džamaludin Badr rekao je da se među mrtvima i ranjenima nalaze Arapi, Čečeni i Pakistanci, a da je ova operacija sprovedena kako bi se spriječili osvetnički napadi poslije ubistva vođe Al Kaide Osame bin Ladena, javio je AP.

"U ovoj operaciji ubijeno je i ranjeno 25 stranih boraca. Svjesni smo da će sada Al Kaida i drugi elementi pokušati da se infiltriraju u Avganistan. Započeli smo operaciju kako bismo spriječili prelazak preko granice", rekao je Badr u izjavi za Rojters.

Pakistanski talibani, povezani sa Al kaidom, najavili su da će osvetiti Osamu bin Ladena napadima na američke ciljeve i vladu u Islamabadu.

"Ne možemo da potvrdimo ubistvo Bin Ladena, a kada naši izvori to budu potvrdili, onda ćemo moći da se izjasnimo", izjavio je portaprol Pokreta talibana Pakistana Ehsanula Ehsan u telefonskoj izjavi za Frans pres.

On kaže da, ukoliko bude potvrđeno da je Bin Laden ubijen, talibani će se osvetiti za njegovu smrt napadima na američku i pakistansku vladu, kao i na snage bezbjednosti i sve one koji su neprijatelji islama. Ambasada i Konzulat SAD u Pakistanu zatvoreni su poslije ubistva Bin Ladena.

Bin Laden je ubijen u akciji američkih specijalnih snaga sjeverno od pakistanske prijestonice Islamabada, a sada se strahuje od osvetničkih napada ekstremista.

Zvaničnici NATO-a su upozorili da će se ove nedjelje intenzitet nasilja u Avganistanu povećati, dok su talibani u ovoj zemlji nedavno najavili početak proljećne ofanzive.

Bonus video: