Osoblje UN-a napustilo glavni grad Libije

Osoblje UN-a u Libiji ostalo je jedino u Bengaziju, koji se nalazi u istočnom dijelu Libije i za sada nema naznaka da bi mogli napustiti tu zemlju.
0 komentar(a)
Gadafijeva kuća, Foto: Beta
Gadafijeva kuća, Foto: Beta
Ažurirano: 02.05.2011. 07:35h

Svjetske agencije javljaju, pozivajući se na izjavu Stefani Banker PR-a UN-ove Kancelarije za koordinaciju humanitarnih pitanja, da su članovi UN-a napustili su glavni grad Libije, Tripoli.

Neposredan povod je napad demonstranata na zgrade britanske i italijanske ambasade.

Osoblje UN-a u Libiji ostalo je jedino u Bengaziju, koji se nalazi u istočnom dijelu Libije i za sada nema naznaka da bi mogli napustiti tu zemlju.Zgrada u kojoj se nalazi britanska ambasada u Tripoliju je spaljena, a napadi na tu i druge ambasade zapadnih zemalja dogodili su se nakon što je u napadu NATO snaga ubijen najmlađi sin Moamera Gadafija, Saif al-Arab.

Naime, PR libijske vlade Musa Ibrahim potvrdio je da su u napadu NATO snaga na Gadafijevu kuću smrtno stradali Gadafijev najmlađi sin i troje Gadafijevih unuka.Nasilje u Libiji, nakon te akcije NATO-a ne prestaje.

Agencije javljaju kako je jutros u plamenu luka grada Misrate koje se nalazi u okruženju vladinih snaga odanih Gadafiju.

Na pomolu je i humanitarna kriza s obzirom da su svi kopneni pristupi tom gradu prekinuti dok dva humanitarna broda čekaju ispred Misrate.

Bonus video: