Gadafi uzvraća napadima na Misratu

Snage libijskog vođe Muamera Gadafija gađaju luku Misrata pod kontrolom pobunjenika koji pokušavaju da zauzmu aerodrom u tom gradu, dok NATO bombarderi nastavljaju napade na pozicije libijske vojske u Zintanu, koji takođe drže pobunjenici.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2011. 20:10h

Portparol pobunjenika Ahmed Hasan rekao je da Gadafijeve snage ruskim raketama direktno gađaju luku u Misrati, u koju treba da uplovi brod sa humanitarnom pomoći.

Pobunjenici pokušavaju da od Gadafijeve vojske preuzmu kontrolu nad aerodromom u Misrati, prenosi Rojters.

I NATO je nastavio bombardovanje pozicija libijske vojske u Zintanu, gradu jugozapadno od Tripolija, čiji je veći dio pod kontrolom pobunjenika.

Sukobi između Gadafijeve vojske i pobunjenika nastavljeni su i kod pograničnog grada Dehibe, a nekoliko projekltila palo je na teritoriju Tunisa, javlja Frans pres.

UN evakuisale strano osoblje iz Tripolija

Ujedinjene nacije evakuisale su danas strane službenike iz Tripolija, zbog nemira u glavnom gradu Libije, saopšteno je iz UN.Portparolka Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih aktivnosti Stefani Bunker izjavila je da je 12 službenika napustilo Libiju i trenutno se nalazi u susjednom Tunisu.Ona je dodala da su predstavnici različitih agencija UN došli u Tripoli u aprilu, nakon što su libijske vlasti dozvolile agencijama UN dolazak u prijestonicu.Strani službenici UN ostaju u uporištu pobunjenika u Bengaziju, na istoku Libije.

Predstavništvo UN i ambasade nekih zemalja našle su se noćas na meti gnjevne mase poslije vazdušnog napada NATO-a na Tripoli u kojem je poginuo najmlađi sin libijskog vođe Moamera Gadafija, naveo je Bi-bi-si (BBC).U istom napadu poginulo je i troje Gadfijeve unučadi, ali Gadafi, koji se u vrijeme napada nalazio u istom kompleksu zgrada, nije povrijeđen.Snage međunarodne koalicije počele su 19. marta bombardovanje ciljeva u Libiji kako bi bila obezbijeđena zona zabrane leta nad tom zemljom i spriječena represija režima prema civilima.Komandovanje akcijom, koju su predvodile Francuska, Britanija i SAD, poslije nedjelju dana preuzeo je NATO.Dan prije napada na kvart Tripolija u kome je sjedište libijskog lidera, Gadafi je ponudio Alijansi primirje i pregovore o okončanu krize u Libiji. NATO je odbacio taj predlog.

Bonus video: