Hu: Kina će i dalje sprovoditi politiku jednog djeteta

Kina će nastaviti da sprovodi striktnu politiku planiranja porodice uvedenu príje više od 30 godina kako bi održala nisku stopu rađanja i privredni rast, rekao je kineski predsjednik Hu Đintao uoči objavljivanja rezultata popisa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2011. 15:37h

Kako je danas prenijela agencija Sinhua, Hu je rukovodiocima Komunističke partije u utorak rekao da "politika jednog djeteta", koja većini porodica u gradovima dozvoljava da imaju samo jedno dijete, a porodicama na selu po dvoje djece, treba da se sprovodi i dalje.

U izvještaju agencije Sinhua dodaje se da su planirana poboljšanja trenutne politike, ali nije navedeno više detalja.

Rezultati popisa stanovništva u Kini treba da budu objavljeni u četvrtak, a preliminarni rezultati ukazuju da je u toj zemlji 2010. godine živjelo 1,34 milijarde ljudi, ali da je priraštaj na najnižem nivou u posljednjih nekoliko decenija.

Huova izjava saglasna je sa izjavama drugih zvaničnika datim posljednjih mjeseci i potvrđuje da ne predstoje značajnije reforme "politike jednog djeteta" uvedene 1979. godine kao privremena mjera za smanjenje broja stanovnika, navodi Asošijeted pres (AP).

Kina je najmnogoljudnija zemlja na svijetu i tvrdi da su restriktivne mjere planiranja porodice spriječile rađanje 400 miliona djece i pomogle u iskorjenjivanju tradicionalne sklonosti ka velikim porodicama koje održavaju siromaštvo, dodaje AP.

Postoje, međutim, ozbiljni razlozi za zabrinutost zbog dodatnih posljedica, kao što su nedovoljan broj djevojčica i naglo starenje stanovništva.

Hu se kratko osvrnuo na ova pitanja, dodaje Sinhua, rekavši da socijalno osiguranje i usluge namjenjene starijim ljudima treba da budu poboljšani i pozvao zvaničnike da stvore strategije djelovanja.

Smatra se da je "politika jednog djeteta" doprinijela nepovoljnom odnosu muške i ženske djece koji u Kini iznosi 119 prema 100 u korist dječaka, u nekim provincijama i 130 prema 100, dok je u razvijenim zemljama 107 prema 100.

Demografi upozoravaju da će ova neravnoteža muškarcima otežati pronalaženje supruga i podstaći trgovinu ženama i djecom.

Hu je rekao da "problemi koji se tiču brojnog odnosa polova na rođenju treba da budu riješeni, a napori za postizanje jednakosti polova pojačani", prenosi Sinhua.

Bonus video: