Svjetski dan intelektualne svojine

Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu ukazuje da je industrijski dizajn nezaobilazan činilac daljeg napretka čovječanstva
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.04.2011. 11:55h

Svjetski dan intelektualne svojine, praznik svih inovatora i umjetnika svijeta obilježava se danas, a ovogodišnja tema obelježavanja je "Dizajniranje budućnosti" i posvećena je ulozi dizajna na tržištu.

Time Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu ukazuje da je industrijski dizajn nezaobilazan činilac daljeg napretka čovječanstva i poziva vlade, organizacije, škole i preduzeća širom svijeta da proslave dizajnere koji oblikuju budućnost.

Industrijski dizajn je važan, jer povećava vrijednost proizvoda, čini ga privlačnim i dopadljivim za kupce, pa čak može biti njegova jedina prodajna vrijednost.

U svijetu se sve veća pažnja posvećuje takozvanom "zelenom dizajnu", odnosno novim dizajnerskim rješenjima koja doprinose održivosti životne sredine.

Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO) je 2001. godine ustanovila ovaj praznik u cilju razvoja svesti o rastućoj ulozi intelektualne svojine u svakodnevnom životu, kao i u cilju obilježavanja doprinosa pronalazača i umjetnika opštem razvoju čovječanstva.

Bonus video: