Gadafijevi vojnici siju strah: Siluju žene i djecu

Ljekar Kalifa al-Šarkasi je ispričao za Daily Star da su jednu ženu, koju je samo identifikovao kao Lejla, vojnici silovali pred njenom djecom.
135 pregleda 0 komentar(a)
Libija, Foto: Reuters
Libija, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.04.2011. 11:17h

Pripadnici vojske Moamera Gadafija služe se najgorim metodama ratovanja kako bi sijali strah među svojim protivnicima. Prema izvještajima humanitarnih organizacija, Gadafijevi vojnici siluju osmogodišnju djecu pred očima njihovih porodica.

Humanitarci su svjedočili stravičnim pričama o seksualnim zlostavljanjima, uključujući i zločin u kojem je grupa djevojčica oteta i zarobljena četiri dana. Nakon što su puštene na slobodu bile su toliko istraumirane da nisu mogle da govore.

Druga djeca su opisivala kako su bili primorana da gledaju dok im ubijaju očeve i siluju majke. Izbjeglice iz Misrate, Ajdabia i Rus-Lanufa opisivale su seksualna zlostavljanja žena i djece.

"Izvještaji o seksualnom nasilju nad djecom su nepotvrđeni, ali su pouzdani i ponavljaju se u četiri kampa u kojima smo bili", rekao je Majkl Mahrt, humanitarac koji se bavi zaštitom djece. On je dodao da su djeca ispričala stravične priče o ubistvima očeva i silovanjima njihovih majki.

Mahrt je rekao da su djeca govorila o zločinima nad drugom djecom, ali da je moguće da su se te stvari dešavale njima, ali su previše uznemireni da bi o tome pričali.

Djeca izložena nasilju pokazuju znakove fizičkog i emocionalnog bola, povučeni su, odbijaju da igraju i bude se plačući u noći.

Mnogi izvještaji govore da Gadafijevi vojnici koriste Viagru i siluju djecu i žene.

Dvadesetosmogodišnja Iman al-Obeidi tvrdi da je 15 muškaraca silovalo dva dana nakon što su je oteli na barikadi. Uhapšena je dok je pokušala da svoju priču ispriča stranim novinarima. Doktori u Misrati potvrdili su mnoge druge slučajeve silovanja.

Ljekar Kalifa al-Šarkasi je ispričao za Daily Star da su jednu ženu, koju je samo identifikovao kao Lejla, vojnici silovali pred njenom djecom.

Leila je Šarkasiju ispričala da je silovana 14. marta. Navodno, Gadafijevi vojnici su došli u njen dom, dok se njen suprug borio sa pobunjenicima.

"Vojnici su mi rekli da će ubiti moju djecu", ispričala mu je Leila, i dodala da su je vojnici natjerali da bira - ona ili djeca.

"Držala sam jedno dijete u naručju, ali to nije spriječilo vojnika da me baci na krevet. Onda se desilo...", rekla je ova žena.

Silovanje je gledalo njeno dvoje djece uzrasta 4 i 5 godina. Leila nakon svega razmišlja o samoubistvu.

Bonus video: