100 milijardi

Koje su muke najbogatijih vladara na svijetu

Ukupno bogatstvo 15 najimućnijih monarha posljednjih je godina u padu, pa je prošle iznosilo 99 milijardi američkih dolara, devet odsto manje nego 2009.
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2011. 10:50h

Njihovo bogatstvo je u odnosu na 2008. smanjeno za četvrtinu.

Poslovni dnevnik piše da je pad najviše posljedica katastrofalne zaduženosti i srozavanja cijena nekretnina Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), saveza sedam emirata na istočnoj periferiji Arapskog poluostrva. UAE leže na deset odsto ukupnih planetarnih zaliha nafte, a zarada od crnog zlata temelj je bogatstva njegovog plemstva.

Međutim, nevjerovatna rasipnost, posebno na čudne građevinske projekte, istopila je dio blaga.

Ukupan dug UAE-a procijenjen je na 184 milijarde dolara, od čega 109 otpada na Dubai, šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma.

U danima pijanog trošenja, šeikova privatna kompanija Dubai Holding zadužila se za 12 milijardi dolara, pod čijim je teretom njegova lična imovina između 2008. i prošle godine izgubila 13,5 milijardi vrijednosti i pala na 4,5 milijardi. Njegovo još bajno bogatstvo uključuje ergelu punokrvnih konja i udjele u Soniju /Sony/ i Erbasu /Airbusu/.

Milijarda u kulturne događaje

Iako i sam zadužen, susjedni Abu Dabi stoji nešto bolje pa je nedavno priskočio Dubaiju u pomoć sa deset milijardi. Međutim, i vladar Abu Dabija, šeik Kalifa bin Zajed Al Nahjan, pogođen je krizom.

U nadmetanju sa susjedom i suparnikom Dubaijem, šeik je u posljednjih pet godina uložio milijardu dolara u kulturne sadržaje.

Između ostalog, 200 miliona dolara potrošio je na izgradnju Gugenhajmovog /Guggenheim/ muzeja, prema dizajnu Frenka Gerija /Frank Gehry/, a kupio je udio u Sitibanku /Citibank/ u vrijednosti od 7,5 milijardi dolara. Iako mu je imovina zbog smanjenih naftnih prihoda i pada cijena nekretnina splasnula sa 18 na 15 milijardi dolara, šeik istrajava u planu da do 2030. učini Abu Dabi turističkim i kulturnim čvorištem Bliskog i Srednjeg Istoka.

Elizabeta II "teška" 450 miliona

Posrtanje svjetske ekonomije 2008. i 2009. godine pogodilo je i i britansku kraljevsku porodicu, koja je u prošloj godini skresala potrošnju za tri miliona funti i zamrznula otvaranje novih radnih mjesta.

Te mjere, vjerovatno, nijesu uticale na Elizabetu II, najstariju kraljicu u britanskoj istoriji, koja je vlasnik brojnih nekretnina, umjetničkih djela i zbirki čija je vrijednost procijenjena na 450 miliona dolara. U njeno bogatstvo ne ulaze Bakingemska palata i krunski dragulji, jer oni pripadaju Ujedinjenom Kraljevstvu.

Beatriks - bogata posrednica

Holandska kraljica Beatriks Vilhelmina Armgard /Beatrix Wilhelmina Armgard/ druga je žena među 15 najbogatijih monarha. Vlasnica imovine vrijedne 200 miliona dolaraprošle je godine proslavila tri decenije na prijestolu, nakon što joj je 1980. kraljica Juliana prepustila tron.

Beatriks nije samo protokolarni vladar, već učestvuje u procesu formiranja vlade kao pregovarač i posrednik između političkih stranki.

Imovina kraljevske porodici zadržala je vrijednost zahvaljujući oporavku tržišta nekretnina i poboljšanju izvoznih rezultata. Među nekretninama koje posjeduje ističu se zamak Drakensteyn u Holandiji i vila u Toskani.

 Jedan je kralj Tajlanda

Vrijednost bogatstva od 30 milijardi dolara i vodeću poziciju među svjetskim monarsima zadržao je tajlandski kralj Bhumbion Adulyadej poznat i kao Rama IV. Monarha sa najdužim, 51-godišnjim stažem među kolegama, podanici smatraju božanstvom.

Rođen u SAD-u i obrazovan u Švajcarskoj, kralj je imao tešku godinu, jer je obolio od plućne infekcije. Istovremeno, ulice Bangkoka bile su poprište novih sukoba između vladinih snaga i demonstranata, koji zahtijevaju prijevremene izbore. Nasilje koje je izbilo rastjeralo je turiste i naškodilo berzanskom poslovanju.

Međutim, Bhimbionova je raznovrsna imovina, sastavljena od nekretnina i udjela u javnim kompanijama, zadržala vrijednost na krilima rasta berzanskog indeksa i cijene nekretnina zabilježenog 2009.

Bruneji: Sultanov brat potrošio 15 miliona eura

Na istom nivou se, kao i ranijih godina nalazi i riznica sultana od Bruneja, procijenjena na 20 milijardi dolara.

Sultan Hađi Hasanal Bolkiah s tim je iznosom skočio na drugo mjesto, ispred vladara Abu Dabija. Njegova je zemlja dobro podnijela nedavnu krizu zahvaljujući konzervativnoj ekonomskoj politici, ali s obziorm na to da rezerve nafte na kojima se obogatila neće trajati duže od četvrtine vijeka, i pozicija sultana, odnosno njegovog nasljednika princa Al-Muhtadija, neće dugo biti ovako čvrsta.

Sultan vodi i sudski spor protiv brata, princa Džefrija, optuženog da je potrošio 15 milijardi eura.

Lihtenštajn na udaru, princ u raskoši

Uprkos rupi u državnoj blagajni, neokrnjeno je ostalo stanje bogatstva najimućnijeg evropskog nasljednog vladara, princa Hans-Adama II od Lihtenštajna.

Bogatiji od većine evropskih monarha zajedno, 66-godišnji princ raspolaže sa 3,5 milijardi dolara, s kojima je visoko plasiran među prvih deset. Prošle je godine rođendan proslavio izloživši u Lihtenštajnskom muzeju u Beču 140 umjetničkih djela među kojima su i radove Periferijensa i Rembranta.

Dok princ pliva u raskoši, njegova idilična zemlja došla je na udar zbog navodnog pružanja poreskog i bankarskog utočišta vlasnicima sumnjivog kapitala.

Saudijski kralj Abdulah bin Abul Aziz jedan je od samo dva vladara čiji je imetak porastao, uporedo s rastom saudijske ekonomije. Abdulahovo je blago povećano za dodatnu milijardu dolara i iznosi 18 milijardi, što ga svrstava na treće mjesto.

Saudijska Arabija zemlja je s najvećim naftnim rezervama u svijetu, a njeno savezništvo sa Sjedinjenim Državama izaziva negodovanje i u arapskim zemljama i na Zapadu, s obzirom na nizak stepen ljudskih prava i na tvrde vjerske zakone, s kojima se uvijek ne slaže ni ovaj apsolutistički monarh. Posljednjih mjeseci je Saudijska Arabija kontroverzno pomogla bahreinskoj vlasti protiv demonstranata koji traže demokratizaciju zemlje.

Uzlaznu liniju slijedi i bogatstvo katarskog vladara, šeika Hamada bin Kalife Al Tanija, koje je do sredine prošle godine poraslo na 2,4 milijarde. Cijela katarska ekonomija je u uzletu pa je prošle godine imala rastod skoro 15 odsto.

Kataru je FIFA dodijelila Svjetsko prvenstvo u fudbalu za 2022. na osnovu šeikovog obećanja da će u sve službene prostorije, terene za trening i stadione, uključujući i travnjake, ugraditi rashladne uređaje.

Kralj Svazilenda i 13 neskromnih žena

Svazilendski kralj Mswati III, posljednji afrički apsolutni monarh, težak je 100 miliona dolara, a ima 13 žena koje imaju vrlo neskromne prohtjeve. Svakoj je od njih sagradio palatu. Raskoš u kojemu živi u snažnoj je suprotnosti sa siromaštvom državice na afričkom jugu u kojoj preko dvije trećine stanovnika živi ispod granice siromaštva. Nezaposlenost u toj zemlji iznosi 40 odsto, a 25 odsto odraslih državljana je zaraženo HIV-om.

Kralj svoj narod drži u pokornosti ustavom koji zabranjuje postojanje političkih stranki.

Princ Albert od Monaka sačuvao je od recesije bogatstvo od jedne milijarde dolara , zahvaljujući održavanju visokih cijena monegaških nekretnina. Procjenjuju se da je u njegovim rukama četvrtina kneževine.

U Evropi još samo 13 zemalja ima nasljedne vladare.

Preporučujemo za Vas