Medvedev: Rusija ne napreduje u borbi protiv narkomanije

Korišćenje narkotika je u ogromnoj mjeri povećano nakon raspada Sovjetskog Saveza i to prije svega avganistanskog heroina koji lako prelazi porozne granice među bivšim sovjetskim republikama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 12:08h

Rusija ne napreduje u borbi protiv narkomanije pošto je registrovano oko 2,5 miliona zavisnika i to uglavnom među mlađom populacijom, izjavio je danas ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

"Uprkos pojačajnoj pažnji koju posvećujemo ovom problemu i usvajanju prije godinu dana državne strategije za borbu protiv toksikomanije do 2020, postignuto je vrlo malo rezultata", rekao je ruski predsjednik tokom skupa koji je na tu temu organizovan u sibirskom gradu Irkutsku.

Medvedev je kazao da je zvanični podatak od 650.000 narkomana u Rusiji u velikoj mjeri potcijenjen. "Prema podacima stručnjaka, imamo najmanje 2,5 miliona ljudi koji konzumiraju razne droge. To je užasavajuća brojka. Što je još gore, 70 odsto njih je mlađe od 30 godina", rekao je on.

Zvanične statistike uzimaju u obzir samo narkomane koji su registrovani u specijalizovanim medicinskim ustanovama.

Korišćenje narkotika je u ogromnoj mjeri povećano nakon raspada Sovjetskog Saveza i to prije svega avganistanskog heroina koji lako prelazi porozne granice među bivšim sovjetskim republikama.

Za sada nema nikakvih pouzdanih statistika o broju umrlih narkomana u Rusiji, ali federalna služba za borbu protiv droga procjenjuje da je u zemlji od 2009. godine umrlo oko 30.000 od predoziranja.

Ruski predsjednik je tokom skupa u Irkutsku upozorio da narkomanija "uništava genetsko tkivo nacije" u trenutku kada je Rusiju pogodila demografska kriza. On je kazao da je neophodno uspostavljanje pouzdanog sistema nadzora i praćenja narkomanije.

"Potrebno je što prije uspostaviti državni sistem nadzora širenja toksikomanije", rekao je Medvedev zalažući se za sproveđenje testova za otkrivanje korisnika narkotika u školama i na fakultetima.

"Test nije kaznena mjera, to je mjera koja bi svaku osobu, mladu ili onu koja traži posao, otkrila ako je makar i jednom probala drogu, a to bi je spriječilo da nastavi sa uzimanjem droga", rekao je on dodajući da bi testovi morali biti sprovedeni prije svega u "prestižnim privatnim obrazovnim ustanovama".

On se takođe založio za otvaranje većeg broja centara za detoksikaciju u Rusiji kojih je, prema njegovim riječima, u zemlji sve manje.

"Potrebno je u svakom slučaju stvoriti socijalno-medicinski sistem detoksikacije narkomana i usredsrediti se prije svega na rehabilitaciju maloljetnika", kazao je Medvedev uz ocjenu da je neophodno pružiti veću materijalnu pomoć rehabilitacionim centrima koji se nalaze u vrlo lošem stanju.

Međutim, ni Medvedev ni drugi ruski državni funkcioneri nijesu pomenuli kolika bi bila finansijska sredstva koja bi država izdvojila za borbu protiv narkomanije. Pored toga, nije bilo riječi ni o problemu supstanci koje se narkomanima daju kao zamjena za heroin, prije svega o metadonu koji je u Rusiji zabranjen.

Bonus video: