PROTEST SALAFISTA

Na protestu u Jordanu 40 policajaca povrijeđeno

U sukobu antivladinih demonstranata i policije na protestu u Zarki, na sjeveru Jordana, povrijeđeno je 40 policajaca, od kojih su šestorica zadobili teške rane, saopštila je policija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 18:50h

"Četrdeset policajaca je povrijeđeno, među kojima šestorica noževima, kada su pokušali da rasture demonstracije u Zarki", rekao je portparol lokalne policije, precizirajući da je šest pripadnika policije u teškom stanju.

Danas su u više gradova te zemlje održani protesti na kojima su demonstranti zahtijevali odlazak premijera Marufa Bahita s vlasti i smjenu režima.

U Amanu se na poziv opozicionog Fronta islamističke akcije okupilo više od hiljadu ljudi, koji su uzvikivali "narod želi demokratiju i socijalnu pravdu", "želimo raspuštanje parlamenta" i "narod želi reformu režima i iskorijenjivanje korupcije, Jordan je slobodan, Bahite odlazi".

Demonstracije su održane i u gradovima Karaku i Manu, na jugu zemlje, kao i u Irbidu, na sjeveru. Organizatori su najavili da će protesti trajati dok ne počne sprovođenje reformi.

Sukobi u Zarki dogodili su se kada je policija ispalila suzavac na demonstrante pošto su salafisti (radikalni islamisti) izazvali nerede.

Prema informacijama koje nisu zvanično potvrđene, među povrijeđenima ima i više desetina radikalnih islamista.

Salafisti već nekoliko nedjelja protestuju zahtijevajući oslobađanje iz zatvora svojih pristalica. U sukobima demonstranata i pristalica vlade 24. marta u Amanu, jedna osoba je poginula, a 160 ih je povrijeđeno.

Antivladini protesti u Jordanu počeli su prije tri mjeseca.

Galerija

Preporučujemo za Vas