Obama, Sarkozi i Kameron spremni za dugi rat u Libiji

Nakon što su snage NATO-a osudile „srednjovjekovnu opsadu“ Misrate i obećale kako će nastaviti sa bombardovanjem Gadafijevih snaga sve dok ne napusti vlast, novi talas raketa pogodio je jedino uporište pobunjenika na zapadu Libije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 20:37h

Lokalni ljekar je izjavio za televiziju Al Džazira da je najmanje osam ljudi poginulo, a sedam ranjeno u drugom danu intezivnog bombardovanja Misrate, prenijela je agencija Rojters.

Mještani su za TV Al Džazira rekli da je najmanje 120 raketa pogodilo grad, u kome je navodno na stotine civila poginulo u šestonedjeljnoj opsadi.

Opsada Misrate jača pritisak na zapadne saveznike da intenziviraju vazdušne napade koji bi zaustavili bombardvanje, ali je NATO podijeljen oko pitanja obezbjeđivanja više aviona za taj zadatak.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg kazao je na ministarskom zasjedanju NATO-a u Briselu da London napreduje u ubjeđivanju ostalih članica da obezbijede više vojnih aviona, iako je Italija odmah isključila mogućnost učestvovanja u napadima.

U dnevnim listovima „Tajm“, „Figaro“ i „Vašington post“ juče je objavljen zajednički članak lidera Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država. „Nezamislivo je da neko ko je pokušao da izvrši masakr nad sopstvenim građanima igra ulogu u budućoj vladi“.

Ali njihova jasna namjera da postignu promjenu režima u Libiji izlazi iz okvira rezolucije Ujedinjenih nacija, koja odobrava vazdušne napade kako bi se zaštitili civili, dok su drugi saveznici sumnjičavi povodom rata.

Rusija je upozorila koaliciju da ne koristi prekomjernu silu i pozvala na političko rješenje za okončanje građanskog rata.

Gadafijeva ćerka Ajša kazala je na skupu u Tripoliju da zahtjev za odlazak njenog oca s vlasti predstavlja uvredu.

Dejvid Kameron, Nikola Sarkozi i Barak Obama su u oštro sročenom članku poručili da bi bila „neizmjerna izdaja“ da Gadafi ostane na vlasti.

„Dok god je Gadafi na vlasti, NATO i njeni koalicioni partneri moraju voditi operacije kako bi civili ostali zaštićeni, a pritisak na režim jačao“, navodi se u članku.

Saopštenje trojice lidera ima za cilj da izgladi nesuglasice unutar atlantske alijanse i poveća odlučnost da se istraje u vazdušnim napadima, uprkos sve većim razlikama.

Sjedinjene Države povukle su se 31. marta iz vazdušnih napada nakon što su kontrolu predale NATO-u. Francuska je poručila Vašingtonu da se ponovo uključi u kampanju.

Obama je u članku i nagovijestio takvu mogućnost.

To bi uključivalo učešće preciznih američkih aviona, za koje analitičari smatraju da bi pomjerili ravnotežu na Gadafijevu štetu i garantovali da neće stradati civili.

Francuska i Britanija, jastrebovi NATO-a u libijskom ratu, predvode vazdušni pohod, ali su sve više nestrpljive zbog nedostatka posvećenosti ostalih članica i obezbjeđivanja aviona za napade na kopnene mete.

Oni su poručili i da Gadafi ne bi mogao imati ulogu u procesu tranzicije ka demokratiji.

„Da bi tranzicija uspjela, pukovnik Gadafi mora otići, i to zauvijek“.

Ajša Gadafi je na okupljanju u Tripoliju, na kome je obilježena 25-ogodišnjica američkog bombarodvanja Gadafijeve rezidencije, poručila:

„Za sve Libijce uvreda je govoriti o Gadafijevom odlasku, jer Gadafi nije u Libiji, već u srcu svih Libijaca“.

Galerija

Bonus video: