Napadi na Tripoli, odjeknulo više eksplozija

Abdel Salam je rekao da je fabrika cementa u Misrati uništena i da stanovnici panično traže sigurnije mjesto za življenje
0 komentar(a)
Libija, Foto: Rojters
Libija, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.04.2011. 15:18h

Snažna eksplozija odjeknula je danas u dijelu Tripolija u kojem se nalazi rezidencija libijskog vođe Moamera Gadafija, dok su avioni nadlijetali libijsku prijestonicu,javljaju izveštači Frans presa.Avioni su cijelo prijepodne nadlijetali Tripoli, a oko 13 časova po GMT novinari AFP su čuli kako jedan lovac leti nisko, a potom i snažnu eksploziju iz hotela u kojem su smješteni novinari u Tripoliju, nedaleko do Gadafijeve rezidencije.Nakon detonacije čulo se djelovanje protivazdušne odbrane.Sat vremena kasnije, odjeknule su najmanje dvije eksplozije a potom je ponovo djelovala protivvazdušna odbrana, dok su lovci nastavili da nadlijeću Tripoli.Novinari su vidjeli gust dim iznad jugoistočnog dijela Tripolija.

Nove žrtve u napadima snaga Gadafija na Misratu

Najmanje 23 osobe je poginulo, a više desetina povrijeđeno u napadu koji su izvele snage libijskog lidera Moamera Gadafija u Misrati, gradu udaljenom oko 200 kilometara istočno od Tripolija, izjavio je predstavnik pobunjenika.

Pobunjenik koji je predstavio kao Abdel Salam rekao je agenciji AP da trupe Gadafija grad napadaju koristeći tenkove i rakete.

Abdel Salam je rekao da je fabrika cementa u Misrati uništena i da stanovnici panično traže sigurnije mjesto za življenje.

Misrata je treći po veličini grad u Libiji i jedini na zapadu zemlje koji je u rukama pobujenika.

"NATO nije uradio ništa da zaštiti civile od napada", riječi su kojima je Abdel Salam završio razgovor za novinarom AP-a.

Klinton: NATO jedistven o smjeni Gadafija

Američki državni sekretar Hilari Klinton izjavila je da je NATO jedinstven u nastojanju da se okonča vladavina libijskog lidera Moamera Gadafija, dok se članice Alijanse suočavaju sa podjelama oko vojne kampanje u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Klintonova, koja se pred početak dvodnevnog sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO u Berlinu sastala sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekla je da Alijansa ima zajednički cilj da se okonča Gadafijev režim u Libiji i da "doprinosimo na mnoge načine kako bi se taj cilj postigao", prenio je AFP.

Jedan neimenovani američki zvaničnik koji je doputovao u Berlin sa državnom sekretarkom pokušao je da umanji podjele u okviru Alijanse kada je riječ o stranoj vojnoj intervenciji u Libiji.

"Ne mislim da postoji razdor", rekao je zvaničnik, ističući da vojni zapovjednici u Libiji još nisu zatražili više vojnih kapaciteta, a da će učesnici sastanka NATO u Berlinu nastojati da postignu konsenzus o ciljevima kampanje u Libiji.

Bonus video: