Barak Obama predstavio plan za smanjenje deficita

Moramo živjeti unutar sredstava koje imamo, smanjiti naš deficit i vratiti se na stazu koja će nam omogućiti da isplatimo naš dug...
0 komentar(a)
Obama, Foto: Beta/AP
Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.04.2011. 09:53h

Američki predsjednik Barak Obama objavio je plan smanjenja budžetskog deficita za četiri biliona američkih dolara u roku od 12 godina, kroz kombinaciju rezanja vladine potrošnje za vojsku i socijalne programe i povećanje poreza najimućnijim Amerikancima.

Predstavljajući dugoročni plan za zatvaranje manjka, Obama je postavio za cilj smanjenje godišnjeg američkog deficita na 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda do 2015. godine, u poređenju sa deficitom od 10,9 odsto BDP-a predviđenim za ovu godinu.

On je ponovio da podržava promjenu poreskog sistema na niže stope, uz istovremeno zatvaranje nekih poreskih rupa i ukidanje nekih olakšica za veće prihode, prenosi Business.

"Moramo živjeti unutar sredstava koje imamo, smanjiti naš deficit i vratiti se na stazu koja će nam omogućiti da isplatimo naš dug. Samo, to treba da učinimo na način koji štiti naš ekonomski oporavak", rekao je Obama u govoru na Univerzitetu Džordž Vašington.

Administracija tokom narednih pet godina prognozira gomilanje kumulativnog deficita od 3,8 biliona USD, a tokom decenije kumulativni deficit bi trebalo da poraste na 7,2 biliona USD.

S novim planom, Obama prevazilazi predlog deficita za narednu godinu koji je predstavio 14. februara, a u kojem se predviđa rezanje deficita za 1,1 bilion USD tokom decenije.

Poziv na ukidanje poreskih olakšica za najbogatije

Kao i u budžetu, Obama u najnovijem planu nazvanom Okvir za zajednički prosperitet i zajedničku fiskalnu odgovornost, poziva na okončanje poreskih olakšica za najbogatije Amerikance, odnosno za dva odsto građana s godišnjim prihodima iznad 250 hiljada USD.

Važenje tih olakšica ističe naredne godine.

Prema predstavljenom planu, jedna četvrtina smanjenja deficita ostvarila bi se kroz povećanje poreza, dok bi se ostatak osigurao smanjenjem potrošnje.

Cilj rezanja bila bi vladina potrošnja, od Pentagona do Ministarstva poljoprivrede. Obama je predložio uštede od 400 milijardi USD u sadašnjoj i budućoj vojnoj potrošnji.

Iz Pentagona su kazali da je ministar odbrane Robert Gejts naznačio da dalji značajni rezovi u vojnoj potrošnji ne mogu biti ostvareni bez ograničenja strukture snaga i vojnih sposobnosti.

Fiskalni problemi centralna tema kampanje predsjedničkih izbora 2013.

Obama je prihvatio neke preporuke Simpson-Bowlesove komisije za deficit iz prošle godine, na primjer predlog za pravedniji poreski zakon koji smanjuje stope i povećava prihode. Takođe je prihvatio preporuku o uštedama od 770 milijardi USD do 2023. na diskrecionoj potrošnji nesigurnosnih sektora.

Objava Obaminog plana jasan je znak da će fiskalni problemi SAD-a, čiji je dug premašio 14 biliona USD, biti u centru kampanje za predsjedničke izbore naredne godine.

Neki republikanski kandidati već su prihvatili ranije objavljeni plan svoje stranke za smanjenja budžetske potrošnje za 5,8 biliona USD u narednih deset godina, koji prema kritikama iz Bijele kuće nepravedno opterećuje poreske obveznike srednje klase, starije i siromašne osobe, dok za najimućnije zadržava poreske olakšice.

Bonus video: