Led na Arktiku bi mogao da nestaje tokom ljeta već od 2016. godine

Dr Majer, ipak vjeruje da je vjerovatnije da će se predviđeni događaji zbiti oko 2040. oili 2050. godine.
74 pregleda 0 komentar(a)
Arktik, Foto: Shutterstock.com
Arktik, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.04.2011. 14:41h

Naučnici su prije nekoliko godina predvidjeli da na Arktiku tokom ljeta neće biti leda od 2013. godine, no prema novim predviđanjima, to će se desiti tokom ove decenije, najvjerovatnije 2016. godine.

BBC podsjeća da su prva takva predviđanja naučnika Vjeslava Maslovskog i njegovog tima iz 2007. bila žestoko kritikovana, te navodi da su nova predviđanja nastala pomoću novog kompjuterskog modela i da bi trebala da budu odgovor na te kritike.

Novi model je dizajniran tako da da oponaša interakcije u stvarnom svijetu kao što je kretanje leda i rijeka koji nose slatku vodu u more.Prema tom modelu koji predviđa da na Arktiku leda neće biti tokom ljeta od 2016. godine predstavljen na godišnjem sastanku Evropske unije geologa.

"U prošlosti smo pratili trenutno stanje i na osnovu toga donosili rezultate, ali sada pokušavamo da budemo sistematičniji i na taj način dođemo do novih rezultata. Razvili smo model regionalne arktičke klime, vrlo sličan globalnim klimatskim modelima", kaže vođa projekta Maslovski.

Prema jednoj od projekcija, led će s Arktika u ljeto nestati već 2016. godine, uz mogućnost greške "plus ili minus tri godine".

Ta predviđanja se ne odnose na ledenu kapu Grenlandu.

Jedan od važnih činilaca novog modela su podaci o debljini leda koji pluta modem.

Sateliti detektuju debljinu leda na površini mora, i na osnovu toga je moguće utvrditi kolika je njegova debljina ispod leda.

Veći dio okeana na Arktiku pokriven je tankim ledom, koji je osjetljiv i na najmanja povećanja temperature, za razliku od starog debljeg leda. No, uprkos tome, projektovani datum o nestanku leda u ljetnjim mjesecima na tom dijelu zemljine kugle je preran, u odnosu na ono u šta vjeruju drugi istraživači.

Dr Volt Majer iz Američkog centra za led i snijeg u Koloradu, navodi da je ponašanje leda, kako on postaje tanji, sve manje predvidivo. Prema njegovom mišljenju, model Maslovskog i njegovog tima je dobar, i on može da napravi zapis i o podacima koji su izgubljeni u globalnom klimatskom modelu. Ipak, on vjeruje da je vjerovatnije da će se predviđeni događaji zbiti oko 2040. oili 2050. godine.

"Bih bih iznenađen kada bi se to desilo 2013", kazao je Majer.

Bonus video: