Gadafi primio delegaciju Afričke unije, bez izjava nakon sastanka

Delegacija afričkih predsjednika trebalo bi da se sastane s libijskim liderom Moamerom Gadafijem u nadi da se postigne primirje između vojske i pobunjenika.
56 pregleda 0 komentar(a)
Gadafi, Foto: Rojters
Gadafi, Foto: Rojters
Ažurirano: 10.04.2011. 19:56h

Libijski lider Moamer Gadafi primio je u svojoj rezidenciji u Tripoliju delegacija Afričke unije koja pokušava da pronađe rješenje za okončanje sukoba u toj zemlji.

Nakon sastanka u šatoru Gadafijeve rezidincije u Bab al-Aziziji, predsjednici Južne Afrike, Malija, Mauritanije i Konga, i ministar spoljnih poslova Ugande, pozirali su fotografima, ali niko od njih nije davao izjave novinarima.

Oni su nakon toga ušli u minibus iz koga je Gadafi pozdravio svoje pristalice koji su bili okupljeni u blizini njegovog šatora.

Frans pres navodi da je minibus otišao u nepoznatom pravcu, kao i da je jedan predstavnik libijskih vlasti rekao da će se sastanak nastaviti.

Predstavnici zemalja Afričke unije izjavili su u subotu da je cilj njihove misije hitni prestanak neprijateljstava, dostavljanje humanitarne pomoći i početak dijaloga između libijskog režima i pobunjenika.

Oni će poslije Tripolija otići u Bengazi gdje će pobunjenike pokušati da ubijede da polože oružje.

To će, prema ocjeni Frans presa, biti teško postići s obzirom da su pobunjenici odbili predlog o prestanku vatre koji je podrazumijevao ostanak na vlasti Gadafija ili predaju vlasti jednom od njegovih sinova.

U sukobima između pobunjenika i snaga lojalnih Gadafiju od subote je u Adžabiji i Musirati poginulo 23 ljudi.

NATO je ocijenio da je situacija u ta dva grada jako loša i obećao da će nastaviti sa bombardovanjem kako bi libijski režim ostao bez oružja.

Bonus video: