Pronađeno još 100 tijela na zapadu Obale Slonovače

Stiče se utisak da su "svi incidenti bar djelimično etnički motivisani", a postoje izvještaji o "ubistvima manjeg obima na drugim mjestima koja tek treba da se ispitaju"
0 komentar(a)
obala slonovace, Foto: Rojters
obala slonovace, Foto: Rojters
Ažurirano: 08.04.2011. 11:03h

Ujedinjene nacije saopštile su da su njihovi istražitelji u posljednja 24 sata, na tri lokacije na zapadu Obale Slonovače, pronašli još preko 100 beživotnih tijela.

Neke od pronađenih žrtava su žive spaljene, oko 60 ih je ubijeno u jednom incidentu, a oko 40 u drugom, koji su, kako se pretpostavlja, izveli plaćenici iz susjedne Liberije, rekao je portparol Visokog komesara UN za ljudska prava Rupert Kolvil.

Pored toga, u gradu Duekue, gdje je prethodno pronadjeno 229 tijela, otkriveno je još 15 žrtava.

Prema podacima katoličkog dobrotvornog društva "Karitas", najmanje 1.000 ljudi ubijeno je ili nestalo u nasilju u ovom gradu, u kojem su poslije žestokih sukoba pronadjene masovne grobnice.

Kolvil je kazao da se stiče utisak da su "svi incidenti bar djelimično etnički motivisani", a da postoje izvještaji o "ubistvima manjeg obima na drugim mjestima koja tek treba da se ispitaju", javio je AFP.

U međuvremenu, Evropska unija je saopštila da razmatra zahtjev medjunarodno priznatog predjsednika Obale Slonovače Alasana Uatare da se ublaže ekonomske sankcije koje je EU nametnula ovoj zapadnoafričkoj zemlji.

"Radimo na tome uz bliske konsultacije sa predsjednikom Uatarom i nadamo se da ćemo uskoro moći da počnemo da ublažavamo sankcije", rekao je portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, javio je Rojters.

Uatara je ranije zatražio od Brisela da odblokira glavne luke Obale Slonovače i omogući poslovanje, kao prvi korak u vraćanju zemlje u normalu.

Bonus video: