Kontakt grupa priprema plan za okončanje sukoba u Libiji

Predstavnici kontakt grupe će se sastati 13. aprila u Dohi, prijestonici Katara kako bi razmotrili plan koji bi trebalo da dovede do prekida sukoba u Libiji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2011. 09:13h

Predstavnici kontakt grupe će se sastati 13. aprila u Dohi, prijestonici Katara kako bi razmotrili plan koji bi trebalo da dovede do prekida sukoba u Libiji.

Najavljujući taj međunarodni skup, premijer Turske Tajip Erdogan je izjavio da njegova zemlja radi na pripremi plana koji bi trebalo da dovede okončanja sukoba u Libiji i podrazumijevao bi prekid vatre i povlačenje vojnih snaga Moamera Gadafija iz nekih gradova.

"Vojne jedinice Gadafija bi trebalo da uklone opsadu nekih gradova i da se povuku", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari.

Turski premijer, međutim, nije precizirao na koje je gradove mislio, ali je u svoju inicijativu uključio i apel za stvaranje "bezbjednog humanitarnog prostora" koji bi omogućio isporuku pomoći libijskom narodu.

Predstavnici zvanične Ankare imali su posljednjih dana kontakte i sa izaslanicima vlade Moamera Gadafija i sa predstavnicima Nacionalnog saveta koji zastupa interese opozicije.

Zasad, međutim, nije jasno kako će na ove inicijative reagovati predstavnici dvije zaraćene strane.

Turska je jedna od rijetkih zemalja koja, od izbijanja krize sredinom februara, održava konatkte i sa vladom i sa opozicijom u Libiji.

SAD ipak razmatraju slanje kopnenih trupa u Libiju?

General SAD Jarter Hem rekao je da američke vlasti razmatraju slanje kopnenih trupa u Libiju.

On je u obraćanju Komitetu oružanih snaga Senata istakao da učešće SAD ne bi bilo idealno i da bi kopnene trupe mogle da utiču na rascijep u međunarodnoj koaliciji i otežaju pridobijanje arapske pomoći u operacijama u Libiji.

Američki general je ocijenio da je međunarodna operacija u Libiji zapala u ćorsokak, što je, prema njegovim riječima, bilo jasno da će se desiti još kad su SAD kontrolu nad njom predali NATO.

Hem je primjetio da je zapadna vojna alijansa postigla djelotvoran učinak u veoma složenoj borbenoj situaciji, ali je dodao da u svojoj novoj taktici snage libijskog lidera Moamera Gadafija otežavaju vazdušne napade koaliciji time što svoje snage raspoređuju nedaleko od civilnih područja i objekata kao što su škole i džamije.

Američki predsjednik Barak Obama ranije je više puta ponovio da neće biti američkih kopnenih trupa u Libiji, iako su se u posljednje vreme pojavili izvještaji o malim timovima Centralne obaveštajne službe (CIA) u toj zemlji.

NATO uputio izvinjenje pobunjenicima

Komandant pobunjeničkih snaga general Abdelfatah Junis rekao je da je NATO uputio izvinjenje nakon što su avioni greškom gađali kolonu pobunjeničkih tenkova nedaleko od grada Adždabije na istoku Libije.

Prema njegovim riječima, smrtonosni napad iz vazduha izvršen je uprkos najavi NATO-u da će tenkovi biti prebačeni na prvu liniju.

NATO je saopštio da su u toku provjere pobunjeničkih tvrdnji, ali nisu navedeni drugi detalji. Pobunjenici navode da su četiri njihova borca poginula, dok su lokalni ljekari britanskom BBC-u izjavili da je najmanje 13 lica ubijeno u udaru.

To je treći sličan incident u proteklih nekoliko dana u kojem su učestvovale koalicione snage koje su raspoređene radi zaštite civila.

Pobunjenici, koji su pogođeni u vazdušnom udaru, prebacivali su grupu tenkova, oklopnih vozila i lansera raketa nedaleko od prve borbene linije između gradova Adždabije i Brege.

NATO je tokom protekle sedmice preuzeo komandu nad operacijom od američkih francuskih i britanskih snaga a koja ima mandat od UN za zaštitu civila u Libiji.

Galerija

Bonus video: