Libijske snage bombardovale položaje pobunjenika kod Brege

Ukupni troškovi SAD za vazdušne operacije u Libiji do 28. marta bili su 550 miliona dolara, ne računajući uobičajene troškove za razmještanje trupa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 17:46h

Snage libijske vlade bombardovale su danas i uništile položaje pobunjenika izvan ključnog naftnog grada Brege, natjeravši ih na povlačenje, uprkos izvještajima NATO-a da je skoro trećina teškog naoružanja Moamera Gadafija uništena.Pobunjenici su juče uspjeli da zauzmu Bregu uz pomoć međunarodne vazdušne kampanje koja je počela 19. marta, ali današnje bombardovanje položaja pobunjenika nagovještava da su vladine snage i dalje u velikoj mjeri neoštećene."Situacija je veoma loša. Ne možemo da pariramo njihovom naoružanju. Ako se avioni (međunarodnih snaga) ne vrate i ne napadnu ih, moraćemo da nastavimo da se povlačimo", rekao je Kemal Mugrabi, koji se priključio pobunjeničkoj armiji.

Pokušaji pobunjenika da napadnu raketama vladine snage, naišle su na njihov oštar oružani odgovor, što je uzrokovalo povlačenje mnogih jedinica pobunjenika sve do grada Adždabije, desetine kilometara odatle.Međunarodne vazduhoplovne snage koje patroliraju nebom iznad Libije, kontrolišući zonu zabrane leta iznad te zemlje, nisu reagovale kako bi pružile pomoć pobunjenicima.Rano jutros, međutim, međunarodne snage bombardovale su konvoj od osam vozila libijske vlade koji se približavao pozicijama pobunjenika, rekao je oficir iz redova pobunjenika Abdel Baset Abibi, pozivajući se na timove za prismotru.

SAD za vazdušne snage u Libiji troše 4 miliona dolara dnevno

Američke vazdušne snage troše oko četiri miliona dolara dnevno za održavanje 50 borbenih aviona i skoro 40 letejlica za podršku u sukobu u Libiji, rekao je šef odjeljenja vazdušnih snaga u ministarstvu odbrane SAD Majkl Donli.Donli je rekao da su vazdušne snage SAD do danas ujutro potrošile 75 miliona dolara za intervenciju u Libiji.On je naveo da će odluka SAD da okončaju učešće u napadima smanjiti troškove, ali nije mogao da precizira za koliko.Ukupni troškovi SAD za vazdušne operacije u Libiji do 28. marta bili su 550 miliona dolara, ne računajući uobičajene troškove za razmještanje trupa.Donli je rekao da su vazdušne snage SAD potrošile skoro 50 miliona dolara za pomoć u Japanu posle zemljotresa, uključujući 40 miliona dolara za evakuaciju 5.000 do 6.000 pripadnika američkog osoblja u toj zemlji.

Gadafijeve trupe izgubile trećinu potencijala, tvrdi NATO

Snage lojalne Muameru Gadafiju izgubile su trećinu svog potencijala od početka bombardovanja NATO i međunarodne koalicije, rekao je vojni zvaničnik Atlantskogsaveza."Eliminisali smo trećinu vojnog potencijala Gadafijevih trupa", rekao je novinarima general Mark van Um citirajući izvještaj koji je abasadorima 28 zemalja članica u Briselu podnio glavnokomandujući združene operacije NATO u Libiji general Šarl Bušar.Operacija međunarodne koalicije počela je 19. marta a od 31. marta je pod komandom NATO.

Amerika povukla borbene avione

Američka vojska potpuno je povukla svoje borbene avione iz međunarodne vazdušne kampanje u Libiji, saopštili su zvaničnici u Vašingtonu.

Sjedinjene Američke Države planirale su da obustave svoje učešće u borbenim akcijama u Libiji i lansiranje raketa dugog dometa "Tomahavk" tokom prošlog vikenda, ali su prihvatili zahtev NATO da nastave sa učešćem u vazdušnim udarima u narednih 48 sati, sve do sinoć u 22 sata po srednjeevropskom vremenu, prenijela je agencija AFP.

"Američki borbeni letovi završeni su u 22.00 sata. NATO preuzima komandovanje američkim avionima u pripravnosti", izjavio je portparol Pentagona kapetan Darin Džejms.

"Avioni američke avijacije ostaće u stanju pripravnosti ako NATO bude zahtijevao njihovu podršku", dodao je Džejms.

Borbene avione za izvođenje napada i operacije presretanja nad Libijom sada će obezbeđivati Velika Britanija, Francuska i druge članice NATO, rekao je jedan neimenovani zvaničnik Alijanse.

Galerija

Bonus video: