Japan traži od Rusije specijalni brod za radiaktivnu vodu

Izgradnju broda "Suzaran" finansirao je Japan sa 35 miliona dolara na osnovu međudržavnog ugovora.
0 komentar(a)
Japan, Foto: Beta/AP
Japan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.04.2011. 07:41h

Japanska vlada je zatražila od Rusije brod "Suzaran", namijenjen za skladištenje i neutralisanje tečnih radioaktivnih materija iz atomskih podmornica, kako bi što prijedekontaminitala nuklearnu centralu Fukušima 1, koja je stradala u katastrofalnom cunamiju, javlja Beta.

Iz Fukušime 1 na sjeveroistočnoj obali Japana od u okean se planski spušta 11.500 tona vode sa niskim nivoom radioaktivnosti kako bi se oslobodio prostor za uskladištenje 60.000 tona daleko radioaktivnije vode koja se nakupila u tri najoštećenija reaktora.

Izgradnju broda "Suzaran" finansirao je Japan sa 35 miliona dolara na osnovu međudržavnog ugovora pod nazivom "Globalno partnerstvo"

Portparol ruske nuklearne agencije Rosatom Sergej Novikov rekao je novinarima da je Japan zatražio da mu se dozvoli upotreba broda "Suzaran", i da Moskva sada čeka odgovore na neka pitanja prije nego što zahtjev odobri, javlja agencija Asošijeted pres (AP).

Izgradnju broda "Suzaran" finansirao je Japan sa 35 miliona dolara na osnovu međudržavnog ugovora pod nazivom "Globalno partnerstvo" 1993. godine, javlja ruska agencija Interfaks.

Koristili ga u Vladivostoku

Brod je korišćen za neutralisanje radioaktivnog otpada iz ruskih atomskih podmornica u luci Vladivostok na dalekoistočnoj obali Rusije, koja je blizu Japana. "Suzaran" može da obradi između 35 i 70 kubnih metara radioaktivnog otpada dnevno, navodi se na sajtu ruske nuklearne agencije Rosatom.

Radioaktivnost se brzo rastvara u džinovskom Tihom okeanu

Bonus video: