Libijske vlasti odbile ponudu pobunjenika za primirje

NATO istražuje navode da je sedam civila poginulo nedaleko od grada Brega, napominje BBC, dodajući da broj žrtava nije bilo moguće provjeriti. U napadu NATO poginulo devet pobunjenika i četiri civila.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2011. 09:27h

Libijska vlada odbacila je ponudu za prekid vatre koju su uputili pobunjenici, ocijenivši je kao "ludu", javio je BBC.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim rekao je novinarima u Tripoliju da snage lojalne libijskom vodji Moameru Gadafiju nikada neće prekinuti opsadu gradova koje drže pobunjenici.

On je takođe kao "zločin protiv čovječnosti" osudio nedavni vazdušni napad koalicionih snaga i rekao da je u jednom napadu koji se dogodio u četvrtak bilo civilnih žrtava.

NATO istražuje navode da je sedam civila poginulo nedaleko od grada Brega, napominje BBC, dodajući da broj žrtava nije bilo moguće provjeriti.

15.55h U napadu NATO poginulo devet pobunjenika i četiri civila >>>

Šef pobunjeničkog Prelaznog nacionalnog savjeta Abdul Džalil Ibrahim je u petak, poslije sastanka sa specijalnim izaslanikom UN Abdelilahom al Hatibom u Bengaziju, na istoku Libije, govorio o uslovima primirja.

"Nemamo primjedbi na prekid vatre, ali pod uslovom da Libijci u gradovima na zapadu imaju punu slobodu da izraze svoje stavove i da se snage koje opsjedaju gradove povuku ... Naš glavni zahtjev je odlazak Moamera Gadafija i njegovih sinova iz Libije. Od tog zahtjeva nećemo odustati", rekao je novinarima Abdul Džalil Ibrahim.

On je ranije služio kao ministar pravde, ali je podnio ostavku u znak protesta zbog primjene sile protiv demonstranata.

Odbacili ponudu za uslovan prekid vatre

Abdul Džalil Ibrahim je dodao da vjeruje da koalicione snage treba da počnu da naoružavaju pobunjenike uprkos embargu na slanje oružja u Libiju koji su uvele UN.

"Smatramo da ako međunarodna zajednica želi da zaštiti civile u skladu sa međunarodnim rezolucijama, onda treba da preduzme odgovarajuće mjere koje podrazumijevaju i davanje dozvole da se naoružaju pobunjenici", dodao je Abdul Džalil Ibrahim.

Gadafijev portparol Musa Ibrahim je odbacio ponudu za uslovan prekid vatre, opisavši pobunjenike kao "plemenske, nasilne, bez jedinstvenog vođstva, povezane s Al Kaidom".

"Pobunjenici nikad nisu ponudili mir. Oni ne nude mir - postavljaju nemoguće zahtjeve", istakao je Musa Ibrahim.

"Ukoliko to nije ludo, ne znam šta jeste ... Nećemo napustiti svoje gradove. Mi smo vlast, a ne oni", dodao je portparol libijske vlade.

On je dodao i da je šest civila ubijeno u "nemoralnom" vazdušnom napadu na selo Zavija el Argobe, udaljenom 15 kilometara od Brege.

"Neki ludi i zločinački premijeri i predsjednici iz Evrope vode krstaški pohod protiv arapske, muslimanske zemlje ... Zvuči poznato? To je zločin protiv čovječnosti", rekao je Musa Ibrahim.

Bonus video: