Obala Slonovače: 800 mrtvih, borba oko predsjedničke palate

Šef delegacije MKCK u ovoj zemlji Dominik Liengme rekao je da je ovaj događaj naročito šokantan zbog broj žrtava i brutalnosti
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2011. 17:25h

U centru najvećeg grada Obale Slonovače, Abidžana, nastavljene borbe oko predsjedničke palate Lorana Gbagboa koji odbija da napusti predsjedničku funkciju i rivalskih snaga.

Minobacačka i druga vatra iz teškog naoružanja otvorena je u12 sati i 15 minuta po lokalnom vremenu, poslije relativno mirne noći, prenosi Tanjug.

Gbagbo se nalazi u predsjedničkoj palati u dijelu grada Kokodi, gdje je smješteno i nekoliko ambasada.

Vojni izvor blizak Gbagbou rekao je da snage pobjednika na predsjedničkim izborima u Obali Slonovače Alasana Uatara napadaju palatu, a da predsjednička elitna garda uzvraća.

Snage lojalne Uataru zauzele su sjedište državne televizije u Abidžanu i bilo je prekinuto emitovanje programa.

Ubijeno najmanje 800 osoba

Najmanje 800 osoba poginulo je ove sedmice u nasilju u gradu Duekue, na zapadu Obale Slonovače, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK).Šef delegacije MKCK u ovoj zemlji Dominik Liengme rekao je da je ovaj događaj naročito šokantan zbog broj žrtava i brutalnosti i da se pretpostavlja da je riječ o međuetničkom nasilju.

U saopštenju se navodi da su članovi i volonteri ove organizacije grad Duekue posjetili u četvrtak i petak kako bi prikupili podatke o ubistvima, koja su se, kako se smatra, dogodila u utorak.

Portparolka MKCK Dorotea Krimitsas rekla je za AFP da ova organizacija nastavlja da prikuplja podatke o ovim ubistvima, kao i da su predstavnici Crvenog krista sami vidjeli veliki broj tijela.

Oni su 28 tijela prenijeli u lokalnu mrtvačnicu, a u narednim danima biće donijeto još tijela, prenio je BBC. MKCK je saopštio da je ovaj grad, koji se nalazi na strateškoj raskrsnici na zapadu zemlje i pod kontrolom je snaga međunarodno priznatog predsednika Alasana Uatare, od ponedjeljka napustilo više desetina hiljada žena, muškaraca i djece.

U međuvremenu, nastavljaju se borbe u prestonici Obale Slonovače Abidžanu između snaga Alasana Uatare i snaga Lorana Gbagboa, koji odbija da preda vlast. Prema ranijim podacima agencija UN, u nasilju poslije novembarskih izbora poginulo je najmanje 460 osoba, dok je milion stanovnika izbjeglo iz svojih domova.Do sada su snage koje podržavaju Uataru preuzele oko 80 odsto teritorije zemlje.

Galerija

Bonus video: