MEĐUETNIČKO NASILJE

Obala Slonovače: 800 mrtvih, borba oko predsjedničke palate

Šef delegacije MKCK u ovoj zemlji Dominik Liengme rekao je da je ovaj događaj naročito šokantan zbog broj žrtava i brutalnosti
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2011. 17:25h

U centru najvećeg grada Obale Slonovače, Abidžana, nastavljene borbe oko predsjedničke palate Lorana Gbagboa koji odbija da napusti predsjedničku funkciju i rivalskih snaga.

Minobacačka i druga vatra iz teškog naoružanja otvorena je u12 sati i 15 minuta po lokalnom vremenu, poslije relativno mirne noći, prenosi Tanjug.

Gbagbo se nalazi u predsjedničkoj palati u dijelu grada Kokodi, gdje je smješteno i nekoliko ambasada.

Vojni izvor blizak Gbagbou rekao je da snage pobjednika na predsjedničkim izborima u Obali Slonovače Alasana Uatara napadaju palatu, a da predsjednička elitna garda uzvraća.

Snage lojalne Uataru zauzele su sjedište državne televizije u Abidžanu i bilo je prekinuto emitovanje programa.

Ubijeno najmanje 800 osoba

Najmanje 800 osoba poginulo je ove sedmice u nasilju u gradu Duekue, na zapadu Obale Slonovače, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK).Šef delegacije MKCK u ovoj zemlji Dominik Liengme rekao je da je ovaj događaj naročito šokantan zbog broj žrtava i brutalnosti i da se pretpostavlja da je riječ o međuetničkom nasilju.

U saopštenju se navodi da su članovi i volonteri ove organizacije grad Duekue posjetili u četvrtak i petak kako bi prikupili podatke o ubistvima, koja su se, kako se smatra, dogodila u utorak.

Portparolka MKCK Dorotea Krimitsas rekla je za AFP da ova organizacija nastavlja da prikuplja podatke o ovim ubistvima, kao i da su predstavnici Crvenog krista sami vidjeli veliki broj tijela.

Oni su 28 tijela prenijeli u lokalnu mrtvačnicu, a u narednim danima biće donijeto još tijela, prenio je BBC. MKCK je saopštio da je ovaj grad, koji se nalazi na strateškoj raskrsnici na zapadu zemlje i pod kontrolom je snaga međunarodno priznatog predsednika Alasana Uatare, od ponedjeljka napustilo više desetina hiljada žena, muškaraca i djece.

U međuvremenu, nastavljaju se borbe u prestonici Obale Slonovače Abidžanu između snaga Alasana Uatare i snaga Lorana Gbagboa, koji odbija da preda vlast. Prema ranijim podacima agencija UN, u nasilju poslije novembarskih izbora poginulo je najmanje 460 osoba, dok je milion stanovnika izbjeglo iz svojih domova.Do sada su snage koje podržavaju Uataru preuzele oko 80 odsto teritorije zemlje.

Galerija