FBI traži pomoć građana: Pomozite u dekodiranju pisma

Nakon što su 12 godina pokušavali da dešifruju pismo, FBI-jeva Jedinica za evidenciju kriptoanaliza i Američko društvo kriptografa su odustali
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2011. 13:10h

FBI traži pomoć građana u rješavanju ubistva počinjenog prije 12 godina. Konkretno, FBI treba pomoć u dekodiranju pisma koje kriptoanalitičare zbunjuje još od 1999. godine

U Sent Luisu je u junu 1999. pronađeno tijelo Rika Mekkormika (41). Jedini trag koji su istražoci imali su dva parčeta papira koje su našli u džepu žrtve. Na papirima je bilo rukom napisano 30 redova brojeva i slova, podijeljenih u nekoliko djelova.

Nakon što su 12 godina pokušavali da dešifruju pismo, FBI-jeva Jedinica za evidenciju kriptoanaliza i Američko društvo kriptografa su odustali.

"Zaista smo dobri u svom poslu, ali nam sa ovim treba pomoć", kazao je Dan Oslon iz Jedinice za kroptoanalizu. On kaže da bi, ukoliko šifra bude "provaljena, mogli da otkriju gdje je žrtva bila prije ubistva, i da riješe slučaj.

Jedna od poruka koju treba dekodirati

Ubijeni muškarac je pisao kodirane poruke sebi i drugima još od djetinjstva. Ali, nikom od prijatelja i rodbine nikad nije otkrio po kom principu kodira poruke. FBI vjeruje da je zasnje kodove napisao do tri dana prije ubistva.

Olson iz FBI-jeve Jedinice za kriptoanalizu kaže da bi, čak i da otkriju da pisma kriju popis namirnica ili da je u pitanju ljubavno pismo, svakako voljeli da vide kako se dekodira. FBI traži i druge Mekkormikove kodirane poruke, kako bi mogli da ih uporede sa pismom koje imaju.

FBI za pomoć građana ne nudi nikakvu nagradu, ali će dobiti "satisfakciju saznanjem da je njihova snaga mozga pomogla da se riješi ubistvo", navodi se u saopštenju FBI.

Svi koji imaju ideju o tome kako dekodirati pisma, rješenja mogu da pošalju na adresu:

FBI Laboratory

Cryptanalysis and Racketeering Records Unit

2501 Investigation Parkway

Quantico, VA 22135

Attn: Ricky McCormick Case

Bonus video: