Ras Lanuf bombardovan nakon odlaska pobunjenika

Jedan od boraca koji je bježao iz Ras Lanufa je rekao da su "francuski avioni došli da bombarduju Gadafijeve snage
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2011. 11:44h

Nakon povlačenja pobunjeničkih trupa iz mesta Ras Lanuf, u koje su, posle artiljerijske paljbe, ušle snage lojalne Moameru Gadafije, poslije podne su se čuli avioni i detonacije bombi, javio je novinar Rojtersa.

Dopisnik britanske agencije je javio da je u tri navrata čuo avione i zatim seriju eksplozija bombi.

On je rekao da se detonacije čuju i dalje, ali da se s njegovog položaja na putu za Ras Lanuf ne može da precizira da li se radi o bombardovanju iz aviona ili drugom vidu bombardovanja.

Prije toga dopisnik je vidio kolone vozila s pobunjenicima koje napuštaju front i kreću se na istok priobalnim putem.

Jedan od boraca koji je bježao iz Ras Lanufa je rekao da su "francuski avioni došli da bombarduju Gadafijeve snage".

Nije bilo, međutim, moguće provjeriti čiji su avioni bili nad gradom.

Pobunjenici pobjegli iz Ras Lanufa

Snage vjerne libijskom vođi Muamaru Gadafiju povratile su jutros naftni grad Ras Lanuf i primorale pobunjenike da napuste svoje pozicije zauzete tokom vikenda i da se povuku na istok, prenose novinari agencije Frans pres.Gadafijeve snage zauzele su grad tokom prepodneva a pobunjenici su u panici počeli povlačenje ka gradu Brega koji drže.Ras Lanuf gdje se nalazi naftni terminal pao je u ruke pobunjenika 27. marta kada su sa istoka zemlje krenuli u prodor ka zapadu, koristeći to što su Gadafijeve snage oslabljene bombardovanjem međunarodne koalicije.Taj grad nalazi se na 370 kilometara zapadno od Bengazija, istočnog uporišta pobunjenika koji se od sredine februara bore da svrgnu Gadafija, i 210 kilometara od Adždabije, strateškog centra koji su pobunjenici zauzeli 26. marta.Osnaženi međunarodnim vazdušnim udarima na Gadafijeve snage, početih 19. marta, pobunjenici su prošle nedjelje ponovo zauzeli naftnu luku Brega, na 80 kilometara zapadno od Adždabije.Međunarodnoj koaliciji je trebalo pet dana bombardovanja da uništi tenkove libijske vlade oko Adzzdabije, posle čega su njegovi vojnici pobjegli i u grad ušli pobunjenici.Ta pobjeda podstakla je pobunjenike da krenu u prodor od 300 kilometara ka zapadu, dok nisu stigli na 50 kilometara od Sirta, Gadafijevog rodnog grada, gdje su zaustavljeni i Gadafijeve snage su ponovo dobile prevlast.

Žestoko borbe oko Misrate

Žestoke borbe između Gadafijevih snaga i pobunjenika danas se vode i oko Misrate, gdje je američka mornarica napala brodove libijske obalske straže i uništila jedno manje plovilo.

Ostala dva broda su napuštena posle istovremenog napada razarača i aviona mornarice SAD, javljaju strane agencije.

Ova akcija bila je, kako je objasnila mornarica SAD, usmjerena ka neutralisanju brodova koji su nasumično pucali po Misurati, posebno po dijelu grada Az Zavabi oko kojeg se, navodno, cio dan vode besomučne borbe.

Pobunjenici zavise od vazdušnih udara

Snage lojalne Moameru Gadafiju zasule su vatrom iz tenkova i raketama pobunjeničke redove, preokrenuvši, tako, njihovo brzo napredovanje ka Sirtu u panično povlačenje, poslije nekoliko sati borbi duž puta uz obalu.

Najnovije borbe istakle su dilemu s kojom se suočavaju SAD i njihovi saveznici u Libiji, jer pobunjenici možda nisu u stanju da Gadafija poraze vojno ukoliko sada već stalni vazdušni napadi na njegove trupe ne odu i korak dalje od čišćenja prostora za nastupanja pobunjenika.

S raznih strana skupljeni borci opozicije sinoć su tražili vazdušne udare dok su bježali s položaja kod Bin Džavada, gdje je artiljerijska vatra neprestano zasipala teren, dižući uvis vatrene lopte i dim, javila je agencija AP.

Takva kanonada nije zabilježena tokom dosadašnjih borbi i neki pobunjenici su vikali "Sarkozi, gdje si?", aludirajući na francuskog predsjednika Nikolu Sarkozija, jednog od najupornijih pobornika korišćenja vazdušnih udara protiv Gadafijevih snaga.

Izvještaji su tokom noći ukazivali da pobunjenici napuštaju primorske gradove Brega i Ras Lanuf, koje su osvojili samo prije koji dan.

To pokazuje koliko se oni oslanjaju i koliko su zavisni od strane intervencije i vazdušnih udara medjunarodnih snaga. Samo dan ranije oni su jurišali putem duž obale s nadom da će za kratko vrijeme ući u Sirt, Gadafijevo rodno mesto i bastion njegovih sljedbenika u centralnoj Libiji.

Pobunjenici su došli na oko 100 kilometara od grada prije nego što su ih odbacile Gadafijeve trupe nazad ka Bin Džavadu.

Galerija

Bonus video: