SAD ne isključuju vojnu pomoć pobunjenicima

SAD "ne isključuju mogućnost" pružanja vojne podrške libijskim pobunjenicima kako bi im pomogle da sruše režim Moamera Gadafija, izjavila je američka ambasadorka u UN Suzan Rajs.
0 komentar(a)
Suzan Rajs, Foto: Beta
Suzan Rajs, Foto: Beta
Ažurirano: 29.03.2011. 14:33h

"U svakom slučaju, veoma smo zainteresovani za Gadafijev odlazak sa vlasti", rekla je Rajsova televiziji Ej-Bi-Si (ABC).

Iako se misija SAD u okviru mandata koje su dale UN ograničava "na zaštitu civila", američki dugoročni cilj je, kako je navela Rajsova, odlazak sa vlasti libijskog vođe.

"To podrazumijeva da se Gadafiju uskrate (finansijska) sredstva, da se spriječi da koristi svoje plaćenike, oružje, da se pruži pomoć pobunjenicima i opoziciji, da počne politički proces", rekla je ona.

Na pitanje da li postoji mogućnost da SAD direktno pruže vojnu pomoć pobunjenicima u Libiji kako bi bio postignut pomenuti cilj, Rajsova je odgovorila: "Nijesmo donijeli takvu odluku ... Ali je ne isključujemo".

"Gadafi mora da donese odluku o odlasku s vlasti. Ali, još nemamo indicije koje ukazuju da se priprema da to i učini", kazala je američka ambasadorka u UN.

Različite stvari čujemo od različitih ljudi iz Gadafijevog okruženja ili onih, kako je rekla, koji tvrde da su iz njegovog okruženja.

"Ali, više od riječi, očekujemo djela", rekla je Rajsova i dodala da je na kraju krajeva "na libijskom narodu da odluči o okolnostima odlaska" Gadafija.

Bonus video: