Gadafi pozvao na obustavljanje varvarske ofanzive, pobunjenici se povlače

Više pobunjenika reklo je izvještaču Frans presa da očekuju "djelovanje Sarkozijevih aviona" kako bi mogli da napreduju dalje prema Sirtu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2011. 10:34h

Pobunjenici povukli su se pred snagama libijskog lidera Moamera Gadafija i sada se nalaze na oko 100 kilometara istočno od grada Sirta, javlja Frans pres.Pobunjenici koji su od nedjelje napredovali, zaustavljeni su na oko 60 kilometara od Sirta, grada koji žele da zauzmu.Medjutim, oni su morali da se još povuku zbog napada Gadafijevih snaga sve do mjesta Nofilija.

Više pobunjenika reklo je izvještaču Frans presa da očekuju "djelovanje Sarkozijevih aviona" kako bi mogli da napreduju dalje prema Sirtu.

Pobunjenici koji su krenuli iz svog uporišta grada Bengazija, u posljednjih 48 sati su zauzeli više sela zahvaljujući vazdušnim napadima međunarodne koalicije u kojima su značajno oslabljene Gadafijeve snage.Medjutim, u poslednja 24 časa medjunarodna koalicija nije intervenisala na istoku Libije, dodaje Frans pres.

Gadafi uporedio operaciju sa Hitlerovom kampanjom

Libijski lider Moamer Gadafi pozvao je kontakt grupu, uoči sastanka u Londonu, da okonča "varvarsku ofanzivu" protiv njegove zemlje, poredeći je sa Hitlerovimoperacijama u Evropi."Zaustavite vašu varvarsku i nepravednu ofanzivu protiv Libije", rekao je Gadafi u poruci koju je objavila agencija Džana.Gadafi je poručio da se Libija "prepusti Libijcima". "Upuštate se u operaciju uništavanja jednog bezbjednog naroda i uništavanja jedne zemlje u razvoju", naveo je on."Vi u Evropi i SAD ne shvatate da ova varvarska i podla vojna operacija liči na Hitlerove kampanje dok je osvajao Evropu i bombardovao Veliku Britaniju", naveo je Gadafi.Gadafi je upitao zašto se "napada neko ko se bori protiv mreže Al-Kaide"."Prepustite Afričkoj uniji da se bavi krizom, Libija će prihvatiti sve ono što odluči unija", naveo je libijski lider koji je suočen sa pobunom od sredina februara.U Londonu se danas održava prvi sastanak Kontakt grupe za Libiju, na kojem će ministri spoljnih poslova 40 zemalja razmotriti tok vojne operacije u toj zemlji, pokrenute 19. marta.

SAD šalju predstavnika u uporište pobunjenika

Neimenovani višerangirani zvaničnik američke administracije rekao je da će SAD uskoro poslati svog predstavnika u Libiju kako bi se sastao sa liderima pobunjeničkog pokreta, koji se bori protiv snaga Moamera Gadafija.

Isti zvaničnik rekao je da će američki diplomata Kris Stivens otputovati u uporište pobunjenika Bengazi kako bi uspostavio bolje veze sa grupama, koje pokušavaju da sa vlasti svrgnu režim dugogodišnjeg libijskog lidera.

On je naglasio da ovaj postupak ne znači i zvanično priznanje opozicije.

Međunarodna koalicija lecima poziva Gadafijeve snage na predaju

Međunarodne koalicione snage, osim oružja, koriste i riječi u pokušaju da oslabe libijskog vođu Moamera Gadafija, pa tako koriste američki propagandni avion za emitovanje poruka stanovništvu i bacaju letke vladinim snagama na kopnu.

Iz aviona su već mnogo puta bačeni leci sa porukom: Ne slušajte Gadafijeva naređenja, ostavite oružje i idite kući.

Poslednji put to je učinjeno u nedjelju, blizu Misrate gde se nalaze Gadafijeve kopnene trupe, tvrde vojni zvaničnici, prenio je AP.

U međuvremenu, zamjenik libijskog ministra spoljnjih poslova Kaled Kaim optužio je na italijanskoj televiziji RAI 1 koalicione snage da hoće da podjele zemlju na dva dijela.

Libijska televizija demantuje da je Gadafijev sin poginuo

Libijska nacionalna televizija emitovala je snimke na kojima je prikazan Kamis Gadafi, jedan od sinova Moamera Gadafija, za kog se posljednjih dana spekulisalo da je ubijen u bombardovanju zapadnih koalicionih snaga.

TV stanica je naglasila da je u pitanju direktan prenos da bi stišala glasine o navodnoj pogibiji Kamisa, komandanta elitne 32. brigade za koju mnogi analitičari kažu da je najbolja jedinica u Libiji.

Na snimku se vidi kako se Kamis, obučen u uniformu, pozdravlja sa pristalicama njegovog oca u rezidenciji u Tripoliju, prenijele su agencije.

Američki državni sekretar Hilari Klinton izjavila je prošle sedmice da je čula izvještaje da je moguće da je jedan od Gadafijevih sinova poginuo u vazdušnom udaru, ali da nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili vijest.

Galerija

Bonus video: