Obama o Libiji: SAD ne mogu da se prave da ne vide stradanja

Obama je rekao da su SAD i zapadni saveznici zaustavili napredovanje Gadafijevih trupa i da su spriječili pokolj koji je mogao uzdrmati stabilnost cijelog regiona.
56 pregleda 0 komentar(a)
Obama, Foto: Beta/AP
Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 29.03.2011. 07:46h

Američki predsjednik Barak Obama objasnio je svom narodu da su SAD intervenisale u Libiji kako bi spriječile pokolj civila, ali je dodao da bi pokušaj vojnog zbacivanja Moamera el Gadafija bio greška, koja bi mogla koštati kao rat u Iraku.

Obama se naciji obratio preko televizije u 19.30 po lokalnom odnosno 00.30 po srednjeevropskom vremenu, i odlučno je branio američko učešće u libijskom ratu - prvom koji je pokrenut tokom Obaminog predsjedničkog mandata.

Promjena režima u Iraku trajala je osam godina, potrošeno je hiljadu milijardi dolara i poginulo na hiljade Amerikanaca i Iračana, naveo je Obama i rekao da SAD ne mogu da dozvole da se takve greške ponove i u Libiji.

Prema njegovim riječima, NATO će u srijedu preuzeti od SAD kompletnu komandu nad operacijama u Libiji.

Time je Obama održao obećanje da će se Amerika brzo povući s rukovodećeg mjesta, ali nije rekao kada bi konflikt mogao da se završi niti koliko će koštati američki angažman u njemu - uprkos zahtjevima američkih kongresmena.

Spriječili pokolj civila

Obama je u govoru izbjegao da intervenciju zapadnih saveznika u Libiji nazove ratom, ali je naširoko objašnjavao zašto vjeruje da je u nacionalnom interesu da SAD i druge zapadne zemlje koriste silu u toj sjevernoafricckoj zemlji.

Koristeći nimalo uvijenu terminologiju, Obama je rekao da su SAD i zapadni saveznici zaustavili napredovanje Gadafijevih trupa i da su spriječili pokolj koji je mogao uzdrmati stabilnost cijelog regiona.

Prema njegovim riječima, intervencija u Libiji je imperativ kako bi se Gadafi sprječio da ubija one koji su se pobunili protiv njega i kako bi se spriječila izbjeglička kriza - sa Libijcima koji bježe u Egipat i Tunis, susjedne zemlje u kojima je početkom godine došlo do ustanaka.

"Neke nacije bi mogle da se prave da ne vide stradanja u drugim zemljama. Sjedinjene Američke Države su drugačije, i ja kao predsjednik sam odbio da sačekam prizore pokolja i masovnih grobnica pa da tek onda krenem u akciju", rekao je Obama.

Bonus video: