Pobunjenici napreduju prema Sirtu, eksplozije u Tripoliju

Naoružane osobe, u uniformi i civilu, šetaju se po gradu u vozilima sa Gadafijevim fotografijama, a neki pucaju u vazduh.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2011. 20:04h

Pročitajte još:

NATO preuzima operaciju, komanduje general Bušar >>>

NATO želi da ograniči udare na zaštitu civila >>>

Komandant libijskih pobunjenika: Povezani smo sa Al Kaidom >>>

Gejts: Cilj intervencije u Libiji nije promjena režima >>>

Paljba libijske protivazdušne odbrane čula se u Tripoliju gdje je odjeknulo nekoliko eksplozija, prenio je Frans pres.Očevici su rekli agenciji da su meta vazdušnih napada bili put do aerodroma, oko deset kilometara od centra Tripolija, kao i sektor Ain Zara, oko 14 kilometara od centra grada.Prema njihovim riječimima, intezivna paljba protivazdušne odbrane čuje se iz obje zone.

Avioni su večeras nadletali Sirt, grad između Tripolija i Bengazija, javio je Frans pres i dodao da su se posle podne čule dvije jake eksplozije u tom gradu.Protivazdušna odbrana nije reagovala u Sirti, rodnom gradu libijskog lidera Moamera Gadafija. Libijski pobunjenici krenuli su danas ka osvajanju Sirte, pošto se već dva dana kreću prema zapadu zemlju.Strani novinari koje je pozvao libijski režim da posjete Sirtu nisu mogli da utvrde da li su eksplozije i vazdušni napadi vođeni prošle noći izazvali materijalnu štetu u gradu.Naoružane osobe, u uniformi i civilu, šetaju se po gradu u vozilima sa Gadafijevim fotografijama, a neki pucaju u vazduh.

Francuski i belgijski avioni bombardovali zapad Libije

Francuski avioni bombardovali su danas poslije podne libijska oklopna vozila i jedno veliko skladište oružja, saopštio je Generalštab francuske vojske.

Vazdušni napadi su vođeni na području Misurate i Zintana, na zapadu Libije, dodao je Generalštab ne navodeći druge detalje.

Belgijsko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da su belgijski lovci bombarderi dejstvovali popodne na ciljeve u Libiji.

To je prvo angažovanje belgijskih aviona u okviru međunarodne koalicije u vojnoj intervenciji u Libiji koja je počela 19. marta.

"Ciljevi su pogodjeni" i "nikakve kolateralne žrtve", nisu konstatovane, saznaje iz zvaničnih izvora agencija Belga. Drugi detalji nisu saopšteni.

Belgija je stavila na raspolaganje međunarodnoj koaliciji šest bombardera F-16.

Pobunjenici spremni da izvoze naftu

Naftna polja koja se nalaze u djelovima Libije pod kontrolom pobunjenika proizvode između 100.000 i 130.000 barela nafte dnevno i opozicija planira da počne sa izvozom nafte "za manje od nedjelju dana", prenosi Beta.

"Mi proizvodimo oko 100.000 do 130.000 barela dnevno i lako možemo da povećamo tu količinu na 300.000 barela", rekao je Ali Tarhoni, predstavnik opozicije zadužen za ekonomska, finansijska i naftna pitanja na konferenciji za štampu u istočnom libijskom gradu Bengaziju, uporištu pobunjenika.

On je rekao da je političko tijelo koje predstavlja pobunjenike potpisalo ugovor s Katarom po kome će ta zemlja u njihovo ime da prodaje naftu, i da očekuje da će izvoz početi za "manje od nedjelju dana".

Tarhoni je istakao da pobunjenici imaju već otvoren račun i da će novac od prodate nafte biti uplaćen na taj račun, pa neće biti posrednika i znaće se gdje novac ide.

On dodao da je glavna prepreka za izvoz nafte nalaženje kompanija koje su spremne da pošalju tankere do teritorije pod kontrolom pobunjenika, i firmi spremnih da osiguraju te tankere.

Pobunjenici su zauzeli Ras Lanuf i Bregu, luka preko kojih je išao najveći dio libijskog izvoza nafte od 1,5 miliona barela dnevno.

Izvoz nafte je takoreći potpuno stao kada je počela pobuna protiv režima Moamera Gadafija 15. februara.

Pobunjenici povratili i Ben Džavad

Libijski pobunjenici su povratili grad Ben Džavad, koji se nalazi na pedesest kilometara zapadno od Ras Lanufa, glavnog centra za izvoz nafte u istočnoj Libiji, prenose strane agencije, a sada se kreću prema Sirtu, rodnom gradu pukovnika Gadafija.

Pobunjenici nastavljaju napredovanje ka zapadu i ponovo osvajanje gradova iz kojih su ih ranije potisnule snage libijskog vođe Muamera Gadafija, poljuljane međunarodnim vazdušnim udarima.

Ben Džavad bio je najistureniji grad koji su pobunjenici sa istoka zauzeli početkom marta u napredovanju prema Tripoliju na početku pobune. Iz tog grada su ih zatim potisnule snage lojalne Gadafiju 6. marta, kada su krenule u kontraofanzivu.Vidljivi su tenkovi razoreni u vazdušnim udarima, a na ulicama Ben Džavada čuje se bučno slavlje pobunjenika.Jedan od pobunjenika rekao je agenciji Frans pres da su Gadafijeve snage prestravljene i da su neki bacili oružje i uniforme i obukli se u civilno odjelo.

On je rekao da će zarobljeni Gadafijevi vojnici biti odvedeni u zatvor i, ako su Libijci biće pušteni kućama, a ako su plaćenici biće im suđeno.

Iz Ras Lanufa i Brege dolazi najveći dio od libijskog izvoza nafte od 1,5 miliona barela dnevno, koji je takoreći prekinut od kada je počela pobuna protiv režima 15. februara, inspirisana svrgavanjem vlada u Tunisu i Egiptu.Predstavnici Gadafijevog rezima su priznali da su vazdušni napadi prisilili njegove trupe da se povuku i optužili su međunarodne snage da podržavaju jednu stranu."To je sada cilj koalicije, nije da se zaštite civili, jer se sada oni direktno bore protiv oružanih snaga. Oni pokušavaju da dovedu zemlju do ivice građanskog rata", rekao je Kaled Kaim, zamenik libijskog ministra inostranih poslova u Tripoliju.

Pobunjenici preuzeli kontrolu nad Ras Lanufom

Pobunjenici u Libiji istjerali su snage lojalne libijskom vođi Moameru Gadafiju iz ključnog grada na istoku zemlje Ras Lanufa, bogatog naftom, i primoravaju ih da se povlače dalje na zapad, javio je AFP.

"Grad je potpuno u rukama pobunjenika. Oni su formirali kontrlone punktove u gradu i oko njega i progone Gadafijeve snage prema zapadu", saopštio je dopsnik francuske agencije.

Grad Ras Lanuf nalazi se 370 kilometara zapadno od uporišta pobunjenika Bengazija i 210 kilometara od Adždabije, koji su pobunjenici povratili poslije nedjelju dana vazdušnih napada koalicionih snaga.

Francuska agencija navodi da se napusteno oružje može vidjeti na putu i da su zgrade djelimično uništene, što ukazuje da se Gadafijeve snage povlače dalje ka zapadu i Sirtu.

Francuska agencija navodi da se napusteno oružje može vidjeti na putu i da su zgrade djelimično uništene, što ukazuje da se Gadafijeve snage povlače dalje ka zapadu i Sirtu, rodnom mjestu libijskog lidera.

Francuski avioni uništili su 5 libijskih vojnih aviona

Francuski avioni uništili su 5 libijskih vojnih aviona tipa "galeb" i 2 helikoptera MI-35 u vazduhoplovnoj bazi kod grada Misrate, koji napadaju provladine snage.

Predstavnik francuskih oružanih snaga Tjeri Birkar saopštio je u Parizu da je svih 7 libijskih vazduhoplova uništeno na zemlji, prenIo je Rojters.

"Saveznički avioni su na nebu iznad Misrate i bombardovali su lokacije (Gadafijevih) snaga", izjavio je Rojtersu Mzereik telefonom iz Misrate.

Snage lojalne libijskom vođi Moameru Gadafiju smanjile su bombardovanje grada Misrate, koji je u rukama pobunjenika, nakon što su koalicione snage pogodile nekoliko njihovih položaja, izjavio je portparol pobunjenika Abdelbaset Abu Mzereik.

"Saveznički avioni su na nebu iznad Misrate i bombardovali su lokacije (Gadafijevih) snaga", izjavio je Rojtersu Mzereik telefonom iz Misrate.

Vazdušne udare na Libiju vrše koalicione zapadne snage, koje sprovode rezolucije 1970 i 1973. Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija od 18. marta, kojima su uspostavljene zone zabrane leta nad Libijom i embargo na oružje.

Libijska vlada: Gine mnogo civila

U najnovijim vazduhoplovnim napadima koalicionih snaga ubijaju se vojnici i civili duž 400 kilometara dugog puta između Adždabije i Sirte, na istoku, rekao je predstavnik libijske vlade Musa Ibrahim.

Ibrahim je rekao da su napadi iz vazduha nastavljeni punom snagom, prenio je AFP.

"Gubimo mnogo života, i vojnika i civila", rekao je predstavnik libijske vlade.

"Gubimo mnogo života, i vojnika i civila", dodao je on.

"Vazdušni napadi su danas bili neprestani"....na putu između Gadafijevog rodnog mjesta Sirte i Adždabije, 400 kilometara na istok, gdje su pobunjeničke snage u subotu saopštile da su ponovo zauzele Adždabiju.

Galerija

Bonus video: