Britanski avioni uništili pet oklopnih vozila Gadafijevih snaga

Projektili su opisani kao "visoko precizno oružje koje izaziva malu kolateralnu štetu i koje se koristi protiv statičnih i pokretnih meta".
0 komentar(a)
Libija, Foto: Beta/AP
Libija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.03.2011. 21:15h

Britanski borbeni avioni raznijeli su pet oklopnih vozila libijske vojske, u vazdušnim napadima protiv snaga Moamera Gadafija u dva grada koja drže pobunjenici u toj zemlji, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane.

Avioni tipa "Tornado" ispalili su u petak projektile na pro-Gadafijeve snage u Adždabiji, nad kojim je opozicija danas ponovo preuzela vlast, kao i u Misrati gdje se i dalje vode žestoke borbe, navodi se u saopštenju.

General-major Džon Lorimer, portparol načelnika Generalštaba, rekao je da su avioni "Tornado" GR4 učestvovali "u koordinisanim raketnim napadima na jedinice vojske pukovnika Gadafija", prenela je agencija Frans pres.

"Tornado avioni ispalili su više 'brimstoun' projektila na navođenje, uništivši tri oklopna vozila u Misrati i još dva u Adždabiji", rekao je Lorimer.

On je ove projektile opisao kao "visoko precizno oružje koje izaziva malu kolateralnu štetu i koje se koristi protiv statičnih i pokretnih meta".

Bonus video: