POSTIGNUTA NAGODBA

Indijancima koje su zlostavljali jezuiti odšteta od 166 miliona

Nagodba predviđa da svaka od preko 450 žrtava zlostavljanja dobije pismeno izvinjenje i dokumenta poput svojih zdravstvenih kartona
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 22:35h

Jezuiti sa sjeverozapada SAD pristali su da Indijancima i domorocima sa Aljaske, zlostavljanim u školama pod okriljem tog reda Rimokatoličke crkve, isplate 166,1 milion dolara odštete.

Nagodba predviđa da svaka od preko 450 žrtava zlostavljanja dobije pismeno izvinjenje i dokumenta poput svojih zdravstvenih kartona.

Jezuiti su vodili škole u saveznim državama Oregon, Vašington, Ajdaho, Montana i Aljaska, a žrtve su bile učenici u rezervatima i seoskim školama iz svih pet država, uglavnom Indijanci i domoroci sa Aljaske.

Jezuiti su ranije sklopili nagodbe u 200 slučajva zlostavljanja, ali su 2009. godine bankrotirali, uz tvrdnju da su obeštećenja potpuno ispraznila njihov budžet.

Vjeruje se da je ovo treća po veličini dogovorene odštete nagodba Rimokatoličke crkve u SAD.

Biskupija Los Anđelesa pristala je da isplati 660 miliona dolara za 508 žrtava, a biskupija San Dijega 198 miliona dolara za 144 žrtve, navodi agencija Asošiejted pres pozivajući se na sajt BishopAccountability.org.