Jakuze zasule žrtve potresa tonama pomoći

Tone i tone humanitarne pomoći dostavljene su žrtvama japanskog katastrofalnog potresa i cunamija iz podzemlja japanskog društva: organizirane kriminalne mreže jakuza
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2011. 14:03h

Jakuze neprekidno kamionima iz Tokija i Kobea šalju hranu, vodu, lijekove, higijenske potrepštine i ostalo u evakuacione centre na sjeveroistoku zemlje -područje u kojem je poginulo i nestalo najmanje 27.000 ljudi.

Jakuze su poznatije po zgrtanju novca na ilegalan način, poput iznuđivanja, kockanja, prostitucije i pornografije, kao i po čuvenim tetovažama koje pokrivaju gotovo cijelo tijelo. Katastrofa je pokazala i drugo lice jakuza. Pokazalo se da u ovakvim nesrećama djeluju vrlo brzo, efikasno i bez buke oko toga.

Kao i u slučaju razornog zemljotresa u Kobeu 1995. godine, jakuze su prvi pomogli žrtvama. Za razliku od vladinih institucija, na terenu su bili brži i organizovaniji, pa ne čudi i da su se i sada pokazali efikasnijim, prenosi t-portal.

Prema Jakeu Adelsteinu, stručnjaku za jakuze koji živi u Tokiju i piše dvije knjige o japanskim kriminalnim organizacijama, jakuze su od 11. marta dostavile pomoć žrtvama u vrijednosti od 500.000 dolara.

"Njihova dobročinstvo proizlazi iz 'ninkio' kodeksa koji cijeni pravdu i osjećaj dužnosti prema onima koji pate. U nesrećama kao što je zemljotres, novac ide tamo gdje su gladna usta", objasnio je Adelstein. On dodaje da između policije i jakuza postoji neslužbeni dogovor da će se takve akcije tolerisati, ali da jakuze za to neće tražiti javno priznanje.

"Ono što traže je osjećaj samozadovoljstva. To nije za novac već za ponos", kazao je Acuši Mizoguči, pisac i sin bivšeg šefa jakuza.

Neki smatraju da su jakuze, koje potiču iz manjinskih grupa kao npr. Koreanci ili "burakumina", onih koji rade poslove vezane za smrt-mesari ili štavitelji koža, diskriminisani i da dobro znaju kako je to kad si prepušten samom sebi.

"Jakuze su prognani iz društva. Oni su prošli mnoge nedaće i patnje i zato pokušavaju pomoći onima kojima je to potrebno", tvrdi Manabu Mijazaki, takođe sin bivšeg šefa jakuza u Kjotu.

Neki smatraju da se jakuze pokušavaju pozicionirati kako bi dobili vrijedne građevinske ugovore u vrijeme obnove zemlje, no oni to odbacuju. Tvrde da su njihovi osjećaji iskreni i da su vladine institucije prespore.

U Japanu djeluje oko 80.000 jakuza. Vjeruje se da su u pomoći žrtvama najagilniji bili Sumijoši-kai i Inakavai-kai, druga i treća najsnažnija grupa organizovanog kriminala.

U telefonskom razgovoru iz sjedišta Inakavai-kaija u Tokiju, osoba zadužena za "opšte poslove" kratko je novinaru Rojtera odgovorila: "Mi ne razgovaramo".

Bonus video: