Bolivija od međunarodnog suda traži izlaz na more

Poslije Pacifičkog rata protiv Čilea Bolivija je izgubila oko 400 km obale i ostala bez izlaza na more, zbog čega se nikada nije ekonomski oporavila
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2011. 21:47h

Južnoamerička država Bolivija, koja više od vijek zahtijeva izlaz na more koji je izgubila u ratu protiv Čilea, obratiće se međunarodnom sudu i tražiti svoje pravo pristupa Tihom okeanu, najavio je predsjednik države Evo Morales, prenosi BBC.

Uslijedio je munjevit odgovor predsjednika Čilea Sebastijana Pinera koji je namjere Bolivije nazvao ozbiljnom preprekom za bilateralne odnose.

"Borbi za naše pravo na more, koja obilježava našu istoriju 132 godine, sada ćemo pridodati i obraćanje međunarodnim sudovima i organizacijama da bi dobili slobodan izlaz na Tihi okean", rekao je Morales u La Pazu na godišnjoj proslavi "Dana mora" kojim se obilježava bolivijski poraz u ratu sa Čileom.

Poslije Pacifičkog rata (1879.-1884). protiv Čilea Bolivija je izgubila oko 400 kilometara obale i ostala bez izlaza na more, zbog čega se najsiromašnija zemlja Južne Amerike nikada nije ekonomski oporavila.

Morales nije rekao kako i kada će se Bolivija obratiti međunarodnim institucijama, ali je najavio osnivanje "opšte uprave" za pripremu sudskog predmeta.

Čile je omogućio Boliviji neke carinske i lučke pogodnosti, a sa susjednim Peruom prošle godine je potpisan sporazum po kojem će se Boliviji omogućiti izgradnju luke na pet kilometara peruanske obale koju će dobiti u koncesiju, ali ti kompromisi daleko su ispod očekivanja La Paza.

Bonus video: