SOPKOJAN LET

Nove eksplozije u Tripoliju, NATO preuzima komandu nad akcijom

Ranije su turski lideri su ponovo doveli u pitanje motive iza zapadne intervencije u Libiji, nagovještavajući da iza akcije stoje nafta i mineralno bogatstvo.
0 komentar(a)
Libija, Foto: Beta/AP
Libija, Foto: Beta/AP
26.02.2019. 22:53h
  • NATO preuzima komandu u Libiji >>>
  • Egipat ne želi da učestvuju u akciji protiv Libije >>>
  • Liberman: Sirija i Iran veće prijetnje od Libije >>>
  • Arapske zemlje uzdržane od učešća u akciji u Libiji >>>

Najmanje tri eksplozije odjeknule su večeras u Tripoliju, a čuje se i protivvazdušna odbrana, prenose agencije i libijska državna televizija.Najmanje jedna eksplozija čula se u centru prijestonice, javila je agencija AFP.

Dvije eksplozije čule su se u istočnom predgrađu grada Tadžuri, iznad kojeg se vidi i crni oblak dima, ali meta napada za sada nije poznata.Državna televizija javila je da su "civilni i vojni ciljevi u Tripoliju i Tadžuri" bili mete "raketa dugog dometa".

Libijske vlasti saopštile da je poginulo 100 civila u napadima

Libijske vlasti saopštile su da je posle pet dana vazdušnih udara koalicionih snaga na tu zemlju ubijeno oko 100 civila i optužile zapadne zemlje da se bore na strani pobunjenika.

Portparol libijske vlade Musa Ibrahim kazao je da Libija sumnja da zapadne snage planiraju udare na informaciono-komunikacionu infrastrukturu u zemlji, moguće već večeras, prenio je Rojters.

"Dobili smo informaciju da će naši mediji i komunikaciona infrastruktura biti gadjani, moguće večeras. To bi bilo, ukoliko se dogodi, vrlo nemoralno i nezakonito. To su civilni ciljevi", rekao je Ibrahim.

"Ono što se dešava sada je da se zapadne vlade bore na strani pobunjenika. To nije odobreno Rezolucijom UN", kazao je on.

Ibrahim je rekao da je u dosadašnjim udarima koalicije ubijeno skoro 100 ljudi, iako saveznici poriču da je bilo žrtava.

"Držimo riječ o prekidu vatre. Mi jedino odgovaramo na vazdušne napade, što je svakako naše pravo, a pobunjenici sa istoka napadaju našu vojsku uz podršku vazdušnih udara", istakao je Ibrahim.

Bolnički izvori rekli su večeras AFP-u da je u napadima Gadafijevih snaga na Misratu, koju drže pobunjenici, od petka do sada ubijeno 109 ljudi, a ranjeno njih 1.300, od kojih je 81 u teškom stanju.

Ping: Gadafi prihvatio poziv na pregovore

Afrička unija (AU) pozvala je predstavnike vlade pukovnika Moamera Gadafija, libijske opozicije, EU, UN i arapskih zemalja na razgovore sjutra u Adis Abebi.

Predsjednik AU Žang Ping rekao je novinarima da je Gadafi prihvatio poziv i da želi da pošalje svog premijera.

"Sjutra u Adis Abebi organizujemo sastanak kojem će prisustvovati obije strane", rekao je Ping.

U ovom trenutku nije poznato da li će libijski premijer moći da doputuje, jer je na snazi odluka SB UN o zoni zabranjenog leta iznad Libije.

Na pitanje da li podržava Gadafija ili pobunjeničke snage u Libiji, Ping je odgovorio: "Afrička unija nikada nije podržavala nikog. Mi želimo rješenje".

On je dodao da Unija želi prekid vatre, dopremanje humanitarne pomoći, zaštitu za civile i neku vrstu odgovora na zahtjeve Libijaca za demokratijom.

Uništen libijski "galeb"

Uprkos prvim izvještajima, francuski borbeni avion nije oborio libijskog "galeba", već je ta letjelica uništena na pisti, u Misrati.

"Libijski avion nije oboren, već je uništen projektilom vazduh-zemlja", saopštilo je francusko vazduhoplovstvo.

Mediji su danas ranije prenijeli da je francuski borbeni avion oborio  libijski vojni avion - jednomotorni "Galeb" pošto je narušio zonu zabrane letenja nad Libijom.

Francuski vojni zvaničnici izjavili su ranije danas da su njihovi borbeni avioni napali bazu libijskih vazdušnih snaga duboko u unutrašnjosti te sjevernoafričke zemlje.

"Uklonili smo mu oči i uši"

Bagvel je rekao da su američke, francuske i britanske snage, koje od subote izvode vazdušne udare u Libiji, "uklonile Gadafijeve oči i uši" i  "uništile većinu njegovog ratnog vazduhoplovstva".

Britanski vicemaršal je kazao da snage koalicije sada napadaju Gadafijeve kopnene snage. "Libijske kopnene snage imamo pod stalnim nadzorom i napadamo ih kada god one zaprijete napadima na civile ili naseljene centre", rekao je.

TV Arabija je objavila da je meta napada bila Gadafijeva rezidencija u Ajdabi.

Tenkovi se povukli nakon vazdušnih napada

Cilj prethodnog vazdušnog napada su bili tenkovi snaga Moamera Gadafija u zapadnom libijskom gradu Misrati, gdje su civili već više od nedjelju dana izloženi napadima, dok su kod Ajdabije vladine snage nastavile napade na nekoliko stotina pobunjenika ukopanih u ovom istočnom gradu.

Akcija saveznika je izvedena dok su se ratni brodovi koalicije kretali prema teritorijalnim vodama Libije

Jedan ljekar iz Misrate je izjavio za Asošieted Pres da su se tenkovi povukli nakon vazdušnih napada, dodajući da je u vazdušnim napadima pogođena vazduhoplovna akademija i prazno krilo bolnice. "Neki od tenkova su pogođeni a drugi su se povukli. Bojimo se povratka tenkova ako vazdušni napadi prestanu", rekao je libijski ljekar.

Izvještaj se nije mogao odmah potvrditi, jer je novinarima zabranjen ulaz u Misratu, javio je američki radio NPR.

Akcija saveznika je izvedena dok su se ratni brodovi koalicije kretali prema teritorijalnim vodama Libije, kako bi sprovodili embargo na oružje protiv Gadafijeva režima.

Još 16 ubijenih u Misrati

U Bengaziju koji drže pobunjenici, službenici privremene vlade rekli su u srijedu da još 16 civila ubijeno u Misrati, pored oko 40 ubijenih u ponedjeljak i utorak. "Pobunjenici u Benghaziju kažu da Gadafijeve snage sada kontrolišu bolnicu u Misrati i da su na krov postavili snajperiste", navodi NPR.

U borbama opozicije i vladinih snaga na periferiji grada Ajabije, oko 500 kilometara istočno od Tripolija, u srijedu nije bilo većih promjena.

Nema informacija o žrtvama koalicije

Američki kontraadmiral Džerard Huber rekao je u telefonskoj konferenciji za štampu u srijedu da Gadafijeva vojska nastavlja kršiti rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a koja poziva na prestanak napada na civile, jer nastavlja borbe u više gradova.

"Naša je misije ovdje zaštita civilnog stanovništva, pa shodno tome i biramo ciljeve"

Huber je rekao novinarima da međunarodne snage koje nadziru UN-ovu zabranu leta nad Libijom, nastavljaju s pritiskom na Gadafijeve snage, te da je koalicija u zadnja 24 sata izvela 175 borbenih letova, od čega su američki piloti izveli 113 letova.

Snage koalicije imale su za cilj Gadafijeve oklopne jedinice, artiljerijske položaje i pokretne lansere projektila, rekao je Huber telefonom sa komandnog broda USS Mount Vitni u Mediteranu.

Kontraadmiral Huber  je istakao kako nema izvještaja o civilnim žrtvama u napadima snaga koalicije u Libiji.

"Nije bilo izvještaja o civilnim žrtvama. Naša je misije ovdje zaštita civilnog stanovništva, pa shodno tome i biramo ciljeve", dodao je.

U srijedu su članice NATO-a radile na planu koji bi mogao omogućiti SAD-u da uskoro preda kontrolu operacija nad zonom zabrane leta iznad Libije.

Potez bi omogući SAD-u da se prebaci u pozadinske funkcije, kao što je npr. dopuna goriva u toku leta ratnih aviona.

Francuska je ponudila kompromisno rješenje, prema kojem bi NATO preuzeo operativno vođstvo, pod nadzorom ad hoc političkog odbora ministra spoljnjih poslova zapadnih i arapskih zemalja.

Članice NATO-a se, ni nakon tri dana razgovora, nijesu uspjele dogovoriti ni donijeti odluku o tome da NATO preuzme komandovanje vojnim operacijama u Libiji.