Cilj koalicije nije uklanjanje Gadafija

Na pitanje: "Da li znate gdje je Gadafi, da li ćete pucati u njega?", Teser je odgovorio: "Ne, odgovor je ne", rezolucija UN ni izdaleka ne predviđa tu pretpostavku
0 komentar(a)
Libija Gadafi, Foto: Rojters
Libija Gadafi, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.03.2011. 10:38h

Francusko ministarstvo odbrane istaklo je da je cilj međunarodne koalicije u Libiji primjena Rezolucije 1973 UN u kojoj se ni izdaleka ne pominje uklanjanje pukovnika Moamera Gadafija.

"Cilj koalicije jeste sprovođenje rezolucije, odnosno zaštita stanovnika", rekao je radiju Evropa 1 portparol francuskog ministarstva Loran Teser.

Na pitanje: "Da li znate gdje je Gadafi, da li ćete pucati u njega?", Teser je odgovorio: "Ne, odgovor je ne", rezolucija UN ni izdaleka ne predviđa tu pretpostavku.

Šef francuske diplomatije Alen Žipe u subotu je izjavio da je cilj međunarodne intervencije u Libiji da se "pomogne libijskom narodu da se oslobodi" Gadafija iako to nije eksplicitno predviđeno Rezolucijom 1973 UN.

Prema riječima Tesera, vazdušna operacija u Libiji nije ušla u novu fazu u smislu promjene cilja.

"Kada smo djelovali, prije 48 sati, direktno smo intervenisali u vazduhu iznad Bengazija. U ovom trenutku, postepeno su raspoređena druga sredstava koja počinju da uništavaju komandne centre, protivvazdušnu odbranu. Sve to je jedna ista akcija", rekao je on.

Teser je ponovio da bezbjednost stanovništva ostaje prioritet ove operacije međunarodne koalicije predvođene SAD, Francuskom i Velikom Britanijom.

Upitan koliko će trajati operacija, Teser je istakao da je cilj rezolucije "zaštita civilnog stanovništva od svih pretnji koje mogu da se ponovo pojave i da se izvrši dovoljan pritisak na Gadafija kroz ograničavanje kretanja, embarge, zamrzavanje finansija, kako bi sve strane bile motivisane da pronađu političko rješenje koje ostaje krajnji cilj".

Međunarodna koalicija počela je u subotu vazdušne udare u Libiji na osnovu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN kako bi se osugurala zona zabrane letjenja iznad te zemlje i spriječila represija Gadafijevih snaga nad libijskim civilima.

Bonus video: