TREĆA NOĆ NAPADA

Srušen američki avion, pilot preživio

Vijest o padu aviona stigla je kao dio izvještaja u kojem se govori o Gadafijevim snagama koje bombarduju Misratu.
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 23:26h

12.41  Svjetski program hrane (WFP) intenzivirao je slanje pomoći na granicu Libije>>>

11.50 Srušen američki avion >>>

10.04 Kina traži prekid vatre >>>

Napadi na Libiju će se vjerovatno usporiti predstojećih dana, kazao je u ponedjeljak jedan američki general, dok zapadne snage budu konsolidovale zonu zabrane letenja za koju pojedini analitičari tvrde da neće dovesti do brzog kraja građanskog rata u zemlji.

Pobunjenici koji su počeli ustanak protiv Muamera Gadafija prije mjesec dana do sada nijesu uspjeli da značajno iskoriste bombardovanje kojim je zaustavljeno napredovanje vladinih snaga prema pobunjeničkom uporištu Bengaziju.

Usporavanje napada?

Međutim Vašington, koji ne želi da bude uvučen u još jedan rat nakon dugih kampanja u Iraku i Avganistanu, odbacio je konkretne akcije za zbacivanje Gadafija mada je Francuska juče saopštila da će libijska vlada pasti iznutra.

„Moj osjećaj je da ćemo – osim ukoliko se ne dogodi nešto neobično i neočekivano, doći će do smanjenja učestalosti napada“, kazao je general Karter Ham, koji komanduje američkim snaga i libijskoj operaciji.

Pojedini analitičari ukazuju na sličnosti intervencije u Libiji sa NATO bombardovanjem Srbije 1999 godine, koje nije uspjelo da ispuni očekivanja da će u roku od nekoliko dana zbaciti Slobodana Miloševića

Kako prenosi agencija AP Američki predsjednik Barak Obama rekao je juče da se zalaže za to da libijski lider Moamer Gadafi ode s vlasti, ali da je međunarodna vojna intervencija ograničena na uspostavljanje zone zabrane letova iznad Libije i zaštitu civila od napada snaga lojalnih režimu.

"Pozicija SAD je da Gadafi mora da ode", istakao je Obama i dodao da će se SAD u vojnoj intervenciji držati mandata koji propisuje Rezolucija UN 1973, usvojena u noći između četvrtka i petka. On je ukazao da je rezolucija usredsređena prevashodno na "humanitarnu prijetnju koju pukovnik Gadafi predstavlja za svoj narod".

150 raketa

Libijska državna televizija je objavila da je nekoliko lokacija u prijestonici Tripoliju na meti novih napada „krstaškog neprijatelja“.

Rojtersovi izvještači su čuli dvije velike eksplozije nakon kojih je sinoć uslijedila protivazdušna paljba u Tripoliju.

„Ukoliko ne dobijemo veću pomoć od Zapada, Gadafijeve snage će nas žive pojesti“, kazao je za Rojters pobunjenik Noa Musmari

Do sinoć SAD su ispalile 150 krstarećih raketa na libijske mete, uključujući i jednu koja je pogodila kompleks zgrada u kojima žive Gadafi i njegova porodica.

Zvaničnici u Tripoliju du kazali ranije da je raketa u drugom talasu napada, čiji je cilj bio da ubije Gadafija, uništila zgradu u kojoj se nalazi njegov štab, i koju je žestoko bombardovala Reganova administracija 1986. godine.

„Bilo je to varvarsko bombardovanje“, kazao je portparol vlade Musa Ibrahim, pokazujući djelove šrapnela od projektila. „Ovo je u suprotnosti od američkih i zapadnih izjava da ovo mjesto nije njihova meta“.

Pobunjenici pozdravljaju bombardere

Portparol libijske vlade je takođe kazao da je u napadima na luke i aerodrom Sirte stradao veliki broj civila. „Vidjeli ste to mjesto (aerodrom Sirte)“, kazao je Musa Ibrahim na konferenciji za novinare. „To je civilni aerodrom. Bombardovan je i mnogi ljudi su stradali. Luke su takođe bombardovane“.

Britanski premijer Dejvid Kameron je kazao da nema planova da se gađa Gadafi.

„Rezolucija UN je ograničenih razmjera, ona ne pruža eksplicitno dozvolu za uklanjanje Gadafija sa vlasti“, kazao je Kameron pred parlamentom.

„Mi ćemo pomoći da se ispuni rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, ali je na libijskom narodu da utvrdi svoju vladu i sudbinu, a naš stav je jasan: Libija nema pristojnu budućnost sa pukovnikom Gadafijem na vlasti“.

Libijski pobunjenici podržavaju napade iz vazduha i sa prve linije fronta duž obale kod Bengazija pozdravljaju bombardere koji ih nadlijeću.

Podsjeća na Miloševićev slučaj

Zapadne sile kažu da one ne pružaju blisku podršku iz vazduha pobunjenicima niti da pokušavaju da unište Gadafijevu vojsku, već da samo štite civile što im omogućava mandat UN, ostavljajući neorganizovane pobunjenike da sami napreduju.

„Ukoliko ne dobijemo veću pomoć od Zapada, Gadafijeve snage će nas žive pojesti“, kazao je za Rojters pobunjenik Noa Musmari.

Bezbjednosni analitičari kažu da ne znaju pouzdano što će se dogoditi ukoliko se libijski lider ukopa, naročito budući da su zapadne sile jasno stavile do znanja da ne žele podjelu Libije na pobunjenički istok i Gadafijev zapad.

„Libija neće biti jednostavna misija“, kazao je Glen Hauard, predsjednik Fondacije Džejmstaun.

On je dodao da sadašnja faza konflikta podsjeća na NATO bombardovanje Srbije 1999 godine, koje nije uspjelo da ispuni očekivanja da će u roku od nekoliko dana zbaciti Slobodana Miloševića.

„I dalje postoji rizik od produženog zastoja, a da nijedna strana ne bude željela da pregovara. Dakle krajnji ishod ostaje veoma nejasan“, kazao je Džeremi Bini, analitičar za IHS Džejns.

Galerija