Kina žali zbog napada na Libiju, Japan podržava intervenciju

"Nadamo se da će se u Libiji vratiti brzo stabilnost i da će se izbjeći nove civilne žrtve", saopštilo kinesko Ministarstvo.
0 komentar(a)
LIBIJA 1, Foto: Rojters
LIBIJA 1, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.03.2011. 07:58h

Kina je izrazila žaljenje zbog vazdušnog napada na Libiju, saopštilo je kinesko Ministarstvo inostranih poslova i dodalo da se protivi upotrebi sile u međunarodnim odnosima.

"Kina prati najnovije događaje u Libiji i izražava žaljenje zbog vojnog napada na Libiju", navodi se u saopštenju.

"Nadamo se da će se u Libiji vratiti brzo stabilnost i da će se izbjeći nove civilne žrtve", dodaje kinesko Ministarstvo.

Međunarodna koalicija je juče počela da bombarduje Libiju.

Savjet bezbjednosti UN usvojio je u četvrtak uveče rezoluciju, kojom se dozvoljava upotreba sile za zaštitu civila u Libiji.

Kina i Rusija, kao stalne članice Savjeta bezbjednosti bile su uzdržane, ali nisu upotrijebile pravo na veto da blokiraju rezoluciju.

Japan podržao intervenciju

Japan je podržao međunarodnu koaliciju koja je u subotu pokrenula vojnu intervenciju u Libiji i osudila represiju protesta u toj zemlji.

"Japanska vlada podržava mjere koje su preduzele zemlje članice UN u skladu sa rezolucijom 1273 Savjeta bezbjednosti", izjavio je šef japanske diplomatije Takeaki Macumoto.

Prema rezoluciji, usvojenoj u četvrtak uveče, od libijskih vlasti se traži obustava napada na civile, uvodi se zona zabrane leta i dozvoljava vojna operacija u cilju zaštite civila.

"Žestoko osuđujemo libijske vlasti zbog nastavka nasilja na stanovništvo", dodao je japanski ministar.

Bonus video: