Preko stotinu "tomahavka" palo na Libiju

Koalicija raspolaže s oko 25 ratnih brodova i podmornica u Mediteranu. Neki od njih su vrlo blizu libijske obale.
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2011. 20:29h

Preko stotinu projektila Tomahavk ispaljeno je s američkih i britanskih brodova i podmornica na položaje protiv-vazdušne odbrane libijske vojske, u blizini Tripolija, javlja AFP, pozivajući se na američke vojne izvore.

Navodi se da je pogođeno 20 ciljeva.

Libijska državna televizija je javila da su gađani civilni objekti u Tripoliju.

"Napadi su pogodili civile i zgrade. Ova varvarska agresija protiv libijskog naroda dolazi u trenutku kada smo objavili primirje protiv naoružane milicije koja je dio Al Kaide... Tvrdnje da se agresijom pokušavaju zaštiti civili je suprotna onome što se dešava na terenu", rekao je portparol libijske Vlade.

Bitka za Bengazi između pobunjenika i Gadafijeve vojske vodi se nesmanjenom žestinom, pa je teško procijeniti koliko su efekta imali prvi napadi francuskih i američkih snaga, prenose mediji.

Više hiljada Libijaca formiralo je danas ljudski štit u kompleksu Gadafijevih objekata u Tripoliju, u pokušaju da spriječe moguće vazdušne napade

Pentagon je objavio kako je zasad SAD zapovjednik koalicionih snaga, ali da će predati kontrolu koaliciji sljedećih dana.

U napadima koalicionih snaga uključene su i britanske, francuske, italijanske i kanadske snage.

Pentagon tvrdi da američka vojska još nije u akciju poslala avione.

Francuski avioni 4 puta pogodili

Francuski vojni avioni su izveli četiri napada i uništili nekoliko oklopnih vozila snaga lojalnih libijskom Gadafiju, saznaje se od jednog francuskog vojnog izvora.

Sličnu informaciju prethodno je objavila katarska televizija Al Džazira na svom internet sajtu, navodeći da su francuski borbeni avioni uništiili četiri libijska tenka.

U narednim napadima avioni tipa 'Rafal' i 'Miraž 2000' uništili su nekoliko oklopnih vozila u regionu Bengazija", rekao je vojni izvor.

Isti izvor je naveo da se operacije nastavljaju noćas.

Vojna operacija u Libiji obuhvata oblast u prečniku 100 do 150 kilometra oko Bengazija, naveo je portparol oružanih snaga, a prenio je Rojters.

Francuska je saopštila da je oko 20 ratnih aviona iznad Libije.

Amerikanci za rat pripremaju 3 podmornice naoružane projektilima tipa "tomahavk".

Koalicija raspolaže s oko 25 ratnih brodova i podmornica u Mediteranu. Neki od njih su vrlo blizu libijske obale.

Miting u Tripoliju

Više hiljada Libijaca formiralo je danas ljudski štit u kompleksu Gadafijevih objekata u Tripoliju, u pokušaju da spriječe moguće vazdušne napade.

Neposredno pred početak međunarodne vojne intervencije, u Tripoliju - glavnom gradu Libije, i u Sirti, rodnom gradu lidera Moamera Gadafija, građani su se okupili u znak podrške lideru i režimu, javljaju večeras strani mediji.

Na centralnom, Zelenom trgu u Tripoliju, sa ogromnih zvučnika danas poslije podne emitovane su patriotske pjesme, a građani su nosili zastave.

Državni mediji reemituju snimke sa skupova podrške Gadafiju, a izvještaji o borbama na istoku zemlje, kod Bengzija - središta pobune, su rijetki, piše dopisnik Gardijana, prenosi Beta.

Završen Samit u Parizu

Najviši zvaničnici SAD, Evropske unije i arapskih zemalja danas su u Parizu najavili hitnu vojnu intervenicju kako bi se zaštitili civili u Libiji.

Predstavnik pobunjenika rekao je da su antivladine trupe odbacile snage lojalne Moameru Gadafiju koje su ranije ušle u uporište pobunjenika Bengazi.

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi rekao je poslije vanrednog samita da francuski avioni već nadlijeću Libiju kako bi spriječili vazdušne napade Gadafijevih snaga na Bengazi, prenosi agencija Frans pres. On je dodao da su francuski avioni spremni da intervenišu i na Gadafijeve tenkove.

Francuski Avioni su uzletjeli tokom poslijepodneva iz vazduhoplovne baze Sent Deni u istočnoj Francuskoj, naveo je izvor.

Sarkozi je na kraju još dodao da bi se vojna akcija mogla zaustaviti ako Gadafijeve snage prestanu sa napadima.

Učesnici današnjeg samita saglasili su se da upotrijebe sva neophodna sredstva. a posebno vojna, da natjeraju libijskog lidera Moamera Gadafija da poštuje rezoluciju UN kojom se traži prekid vatre, rekao je Sarkozi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je poslije samita u Parizu potvrdila ranije iskazan stav - da njena zemlje neće učestvovati u vojnoj akciji.Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je "došlo vrijeme za akciju, treba da bude hitna".

Državni sekretar SAD Hilari Klinton je izjavila na prs konferenciji nakon Samita u Parizu da je libijski vođa Moamer Gadafi izgubio legitimitet i da postoji strahovanje da će njegov režim izvršiti "nečuvene zločine".Objašnjavajući razloge za upravo započetu stranu vojnu intervenciju u Libiji, Klinton je rekla da je Gadafijeva vlada izgubila sav legitimitet i da zbivanja u Libiji ukazuju da on ne govori istinu kada kaže da je došlo do prekida vatre u njegovom sukobu sa pobunjenicima.Klinton je dodadala da će, ako ne bude zaustavljen, Gadafi "izvršiti nečuvene zločine" protiv pobunjenika i stanovništva koje ih podržava.Govoreći poslije sastanka saveznika u vojnoj akciji u Libiji, održanog u Parizu, Klinton je rekla da će SAD podržati sve neophodne mjere za sprovođenje odluke Savjeta bezbjednosti UN od četvrtka o zabrani letova nad Libijom.SAD, svojim angažovanjem, donose "jedinstvenu sposobnost" saveznicima u toj akciji, ali SAD ne namjeravaju da u Libiju pošalju i kopnene trupe, ukazala je Klinton.

U Italiji traju pripreme za intervenciju u Libiji

Šest danskih borbenih aviona F-16 sletjelo je u američku bazu Sigonela na Siciliji, a Italija je najavila "ograničenu, ali odlučnu" vojnu pomoć u mogućoj intervenciji u Libiji.

Portparol danskog vazduhoplovstva Lars Skjolan rekao je da će šest aviona F-16 do sjutra biti spremno za intervenciju u Libiji.

Italija je ponudila korišćenje sedam vazdušnih i pomorskih baza u kojima su već smještene italijanske, američke i snage NATO kako bi se uvela zona zabrane leta nad Libijom i spriječilo stradanje civila.

Italijanski ministar odbrane Ignacio La Rusa rekao je da Italija ne samo da drugim zemljama "iznajmljuje" baze, već je spremna da ponudi "ograničenu, ali odlučnu" vojnu pomoć.

Veličina baze Sigonela i njena blizina Libiji čine tu bazu ključnom, napominje agencija Asošijeted pres.

NATO razmatra planove akcije

Vrhovno tijelo za donošenje odluka NATO-a okupilo se na hitnom sastanku, na kome su detaljno razmotreni planovi za akciju.

Do detalja su dovedeni planovi za upotrebu desetina lovaca, bombardera, aviona za tankiranje, helikoptera i aviona za nadgledanje iz nekoliko vazduhoplovnih baza duž južne obale Evrope, javio je AP.

Savjet, inače, radi na osnovu rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom je međunarodnoj zajednici odobreno da preduzme mjere kako bi se zaštitili civili u Libiji.

Obama: Uloga SAD će biti ograničena

Američki predsjednik Barak Obama upozorio je Gadafija da se povinuje zahtjevima UN o uspostavljanju primirja ili će se suočiti sa posljedicama koje uključuju vojnu akciju.

Obama je rekao da Gadafi mora zaustaviti napade na pobunjeničko uporište Bengazi, prenosi Rojters.

"Svi napadi na civile moraju prestati", izjavio je Obama u govoru u Bijeloj kući.

Američki predsjednik je, ponudivši Amerikancima prvo opravdanje za moguće vojno učešće SAD u Libiji, rekao da je cilj da se zaštite građani Libije od onoga što je nazvao Gadafijevom kampanjom represije protiv svog naroda. Obama je dodao da će uloga SAD biti ograničena.

"SAD neće razmještati kopnene snage u Libiji i neće koristiti silu koja bi prevazilazila postizanje precizno definisanog cilja, a to je zaštita civila u toj zemlji", naglasio je Obama.

Intervencija samo ako odobri Kongres

Veliki protivnik vojne intervencije u Afganistanu i Iraku američki kongresmen Denis Kucinič podsjetio je da SAD ne može da preduzme nikakvu vojnu akciju bez saglasnosi kongresa.

"Sama Odluka Savjeta UN ipak nije dovoljna. Postoji ustavni član o angažovanju naših oružanih snaga", izjavio je demokratski kongresmen Denis Kucinič.

"Predsjednik ne smije da preduzima vojnu akciju u Libiji bez glasanja predstavnika naroda", rekao je i republikanski predstavnik Ričard Lugar koji je podsjetio da je i predsjednik Ronald Regan prije 25 godina tražio odobrenje Kongresa za bombardovanje Libije.

"Upotreba naše vojske protiv neke zemlje, čak i protiv brutalnog režima pukovnika Gadafija, zahtijeva da Kongres bude obaviješten i da sve bude sprovedeno prema ustavu", rekao je demokrata Džon Larson.

Galerija

Bonus video: