Uhapšena Azra Bašić, optužena da je ubijala i mučila

U američkoj državi Kentaki, u gradu Stentonu, uhapšena je Azra Bašić, koja je osumnjičena za ratni zločin nad Srbima u loguru u Derventi, prenosi FoNet pisanje lokalnih medija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2011. 19:11h

Bašić, 51, je hrvatska državljanka, a tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti je da je od aprila do juna 1992. godine mučila i ubijala zarobljene Srbe.

Prema dokumentaciji koju je bosansko tužilaštvo proslijedilo nadležnom sudu u Leksingtonu, Bašić je bila zapovjednik u jednoj hrvatskoj vojnoj jedinici.

Strahovite priče preživjelih svjedoka

Tužilaštvo navodi izjave Dragana Kovačevića i Radojice Garića, koji su bili prisutni kada je Bašić zaklala Blagoja Đurasa. "Poslije toga, Azra nas je uhvatila za kosu, odvukla nas do Đurasa i primorala da pijemo krv koja je šikljala iz njegovog grla", rekao je u istrazi Garić.

Sreten Jovanović je svjedočio da ga je Bašić tjerala da pije benzin, a potom mu je zapalila lice i ruke, dok je Mile Kuzmanović rekao da ga je Bašić primorala da guta so i jede jugoslovenske dinare, a potom mu je odsjekla uvo i na čelu nožem urezala krst i četiri S.

Interpol je locirao Bašićevu u Kentakiju 2004. godine, a dvije godine kasnije sud u Bosni i Hercegovini izdao je međunarodni nalog za njeno hapšenje. SAD su formalni zahtjev za izručenje dobile u februaru 2007. godine. Vlada SAD je od BiH tražila dodatne dokaze da je Bašić kriva i javni tužilac BiH je to uradio u aprilu prošle godine.

"To su izuzetno ozbiljne optužbe koje zahtijevaju izuzetan nivo pažnje. Bio je to veoma komplikovan rat, sa religijskim elementima i nisam siguran da je i istoričarima potpuno jasno šta se tamo sve dešavalo", rekao je advokat Patrik Neš, koji zastupa Bašićevu pred sudom u Leksingtonu.

Bonus video: