Al Kaida: Bilo bi sramota da Gadafi umre mirnom smrću

Transkript snimka je obezbijedio sajt Intelidžens grup, američka organizacija koja nadgleda militantne poruke na internetu.
0 komentar(a)
al libi, Foto: Biyokulule.com
al libi, Foto: Biyokulule.com
Ažurirano: 13.03.2011. 17:41h

Jedan od vođa Al Kaide u Libiji, Abu Jahija al-Libi, zatražio jod Libijaca da što prije obore režim Moamera Gadafija i uspostave islamske zakone, prenosi Beta.Al-Libi, koji je i komandant Al Kaide u Avganistanu, rekao je u video poruci emitovanoj na jednom militantnom sajtu, da je nakon pada režima u Tunisu i Egiptu, "sad red na Gadafijev režim".On je dodao da te autokratske vlade, neprijatelji islamskih militantnih ljudi, "praktikuju najgoru vrstu ugnjetavanja" uz podršku Zapada i nisu naušile lekcije iz prošlosti."Sad je red na Gadafija jer je doveo do toga da narod Libije pati više od 40 godina", rekao je al-Libi i dodao da bi bilo "sramota za libijski narod da dozvoli Gadafiju da umre mirnom smrću".

Gadafi je zabranio sve militantne grupe u svojoj zemlji, a sveštenicima je zabranio da iznose svoje političke stavove tokom molitve

Transkript snimka je obezbijedio sajt Intelidžens grup, američka organizacija koja nadgleda militantne poruke na internetu.

Sponzorisao terorističke napade

Gadafi je u nekoliko navrata optužio Al Kaidu da stoji iza nemira u Libiji, iako pobunjenici tvrde da nemaju veze sa tom terorističkom organizacijom.Iako je Gadafi optužen da je sponzorisao razne teorističke grupe i napade, kao onaj iz 1988. godine u Škotskoj, on se 1990-tih godina počeo zalagati za borbu protiv terorizma.Gadafi je zabranio sve militantne grupe u svojoj zemlji, a sveštenicima je zabranio da iznose svoje političke stavove tokom molitve.On je pomogao SAD da uđu u trag članovima Al Kaide u napadima u regionu. Od tada je meta napada Al Kaide, koja ga redovno pominje u svojim video i audio porukama.

Bonus video: